Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
Decizia României de a nu recunoaște Kosovo nu este definitivă, ci este condiționată de un eventual acord între Priștina și Serbia, a explicat Iulian Fota, expert în studii de securitate și fost consilier prezidențial, sâmbătă, pe B1 TV, la „Check Media” cu Răzvan Munteanu.
Iulian Fota, pe B1 TV, despre atitudinea României față de Kosovo
Întrebat de ce nu recunoșteam existența Kosovo, Iulian Fota a spus: „Nu cred că își mai amintește cineva de ce n-am recunoscut Kosovo”.
„A existat o anumită teamă la vremea respectivă – și, bun, le avem și noi pe ale noastre – ca să nu înceapă o spirală d-asta a tot felul de provincii care au sau nu individualitate istorică și au o istorie aparte a lor, proprie, să înceapă să își declare independența. La vremea respectivă (…) eu cred mai degrabă noi aveam ceva frământări legate de Transnistria, Moldova era într-o perioadă foarte șubredă, unii s-au gândit poate și la Transilvania”, a continuat Iulian Fota.
„Aici nu cred că se pot compara cele două, pentru că (…) până la urmă kosovarii au făcut pe baza dreptului de autodeterminare cam ce au făcut românii în Transilvania după 1918, deci nu știu dacă neapărat asta a fost teama noastră. Probabil că au fost ceva griji legate de Transnistria. Deja transnistrenii puneau în discuție suveranitatea Republicii Moldova și integritatea ei teritorială. După aia, în timp, chestiunea a căpătat inerție”, a adăugat el.
Iulian Fota: Nerecunoașterea nu e definitivă, ci condiționată
„Discuții au mai fost vizavi de o anumită flexibilizare a României, ceea ce România a făcut, venind în întâmpinarea aliaților, dar orice schimbare de atitudine fundamentală, de poziție, pe chestiunea asta, să știți că reclamă acordul Parlamentului. Pentru că, la vremea respectivă, decizia Guvernului a fost dublată și de o decizie a Parlamentului. Cred că e una din puținele decizii de politică externă luate de Guvernul României după 1990 în care Parlamentul a simțit nevoia să joace un rol și să vină cu un vot”, a precizat Iulian Fota.
„Nerecunoașterea noastră nu e for ever (pentru totdeauna – n.r.), definitivă, ci e condiționată. Noi spunem așa, cele două părți să se înțeleagă, Serbia și Kosovo, și ulterior împărțirii și noi suntem de acord să recunoaștem Kosovo”, a mai explicat fostul consilier prezidențial.„