Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, s-a arătat de părere că relația transatlantică a fost supusă unor mari încercări și tensiuni în cei patru ani ai administrației Trump. De asemenea, în direct pe B1 TV, analistul a declarat că primul moment în care Donald Trump a revenit asupra declarațiilor despre NATO și a asumat participarea Americii la Articolul 5 privind apărarea comună a avut loc în timpul vizitei efectuate de Președintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
7
Joe Biden a vorbit în discursul susținut la ceremonia deinaugurare de miercuri despre repararea alianțelor Americii pe plan extern. Întrebat de Silviu Mănăstire la „Dosar de politician” ce alianțe ale SUA au fost stricate în ultimii patru ani și au nevoie să fie reparate, Iulian Chifu a răspuns: „În primul rând, relația transatlantică a fost pusă sub mari încercări, sub mari tensiuni. Nu uitați că Donald Trump a venit la președinția Statelor Unite într-o campanie în care anunța că NATO este vetust și ar trebui ca Statele Unite să se retragă pentru că asigură degeaba securitatea europeană”.
Întrebat dacă, totuși, Donald Trump a vorbit chiar așa despre NATO în campania care l-a adus la Casa Albă și dacă nu cumva le-a spus aliaților că este nevoie să își majoreze cheltuielile pentru Apărare conform angajamentelor asumate, Iulian Chifu a afirmat: „În termeni de această factură. Donald Trump nu le-a spus europenilor (n..r – despre majorarea cheltuielilor pentru Apărare), le-a spus Barack Obama. La summitul NATO din Țara Galilor, din 2014, a fost adoptată acea așa-numită Defense Pledge. Da, acel document a fost invocat de către Donald Trump în stilul său caracteristic, care a stârnit diferențe și divergențe. TTIP, acordul de parteneriat cooperare și investiții transatlantic, a fost trimis în derizoriu, primul ordin executiv al lui Donald Trump, ca și retragerea Statelor Unite din TTP, din acordul de cooperare transpacific. Iată tipuri de alianțe. Principalele state cu care a intrat în divergență Donald Trump pe dimensiune economică și europeană au fost exact partenerii săi în domeniul securității, aliații săi din Uniunea Europeană, aliatul său japonez, aliatul său din zona nord-americană, Canada. Renegocierea NAFTA, transformarea într-un acord mai bun pentru Statele Unite, de recunoscut. Donald Trump are multe elemente care țin establishment și țin de elemente pozitive. În rest, sunt foarte multe lucruri care au introdus un anumit tip de stres, un anumit tip de agresivitate în politica externă și, mai ales, suficient de multe elemente inedite, dar multe dintre ele care au stricat unui anumit tip de construct al Americii”.
Iulian Chifu a subliniat că, în fundamentele sale, America „este bazată pe reguli, este bazată pe dreptul internațional, este bazată pe liberalismul internațional”, iar „asta a dus America unde a fost, asta a adus și prosperitatea Americii și rolul său de conducător al lumii libere, ulterior de conducător al lumii în întregime după Războiul Rece”.
„Până una alta, aici ar fi principalele teme de discuție în privința lui Donald Trump și a fost nevoie – și merită menționat acest lucru – de eforturi substanțiale. Mai întâi secretarul general al NATO a dat fuga la Washington. După aceea momentul în care Donald Trump a revenit și a asumat Articolul 5 – participarea Americii la apărarea comună – a fost în timpul vizitei președintelui Iohannis la Casa Albă, în vara lui 2017. Acela a fost primul moment în care în mod public a asumat menținerea Statelor Unite în formatul de aranjamente anterior pe dimensiune euroatlantică”, a adăugat Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.