Iulian Chifu: Marea problemă afgană revine în primul rând statelor din regiunile vecine, exact cele care au forțat plecarea americanilor / Negocierea Occidentului cu talibanii e dificilă, mulți sunt vânați în continuare (VIDEO)

Publicat: 21 08. 2021, 23:35
Actualizat: 21 08. 2021, 23:36
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Str

Expertul Iulian Chifu a explicat că pentru statele occidentale negocierea cu talibanii este dificilă, având în vedere că grupul este pe listele organizațiilor teroriste în unele țări, iar mulți dintre militanți sunt vânați în continuare, cum este cazul lui Haqqani.

„De unde se plăteau prime ca soldații americani să fie împușcați de către talibani, americanii au decis, se vor retrage cu toți aliații, iar marea problemă afgană, marea infecție de acolo, revine în primul rând statelor din regiunile vecine, adică exact cele care au forțat plecarea americanilor și care nu sunt foarte fericite”, a adăugat președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, sâmbătă, la „Special B1” cu Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Iulian Chifu, pe B1 TV, despre situația din Afganistan și negocierile cu talibanii

Prioritară în momentul de față este extragerea cetățenilor, însă mai departe se va pune problema recunoașterii, a punctat Iulian Chifu.

„Unul dintre elementele de negociere – a se citi chiar „șantaj” în anumite momente – pentru tranzitul diferitelor convoaie către aeroport este și acesta, să recunoască puterea talibană. Statele occidentale, pe de o parte, au o problemă, negocierea cu talibanii e dificilă când talibanii sunt pe listele organizațiilor teroriste în unele dintre state, mulți dintre ei sunt vânați în continuare – Haqqani, că el controlează Kabulul și a intrat în Kabul, el este pe lista cu 5 milioane premiul pe capul său pentru atacuri teroriste, pentru uciderea americanilor, aliaților ș.a.m.d. În egală măsură, pe dimensiunea internă e o problemă cu modul în care câștigă puterea. Varianta clasică, și aici trebuie să remarcăm că au existat și greșeli majore pentru că negocierea talibano-americană, aia făcută sub ușă fără afgani în primă fază și cu multe probleme, avea și componenta negocierii inter-afgane, afganii cu talibanii”, a adăugat Iulian Chifu.

Expertul spune că Ashraf Ghani, care între timp a demisionat de la președinția Afganistanului și a fugit din țară, a fost cel care a refuzat organizarea unor alegeri de către un guvern mixt talibano-afgan.

„În urmă cu patru luni se ajunsese la o formulă în care talibanii solicitaseră jumătate din ministere și acest tip de guvern să organizeze alegeri, deci talibanii acceptaseră o asemenea variantă. Ei, bine, Ashraf Ghani nu și-a dorit acest lucru, a vrut ca el să organizeze alegerile, iată, alegerile nu se vor mai organiza niciodată, motiv pentru care negocierile s-au blocat și talibanii au fost în postura în care și-au imaginat că, dacă nu merg negocierile, pot să câștige pe teren – și se vede că au câștigat pe teren, forțând această ocupare, forțând inclusiv intrarea în Kabul. În momentul de față, problema majoră este a recunoașterii, cu cine vorbim, dacă vorbim”, a mai spus Iulian Chifu.

El spune că doar China a recunoscut formal puterea talibană, iar Pakistanul a salutat noua situație de fapt, „considerând că are un tip de influență și este un regim care i-ar fi partener, dar și acolo semnele de întrebare sunt multe”.

„În rest, nici măcar Federația Rusă nu și-a pus problema recunoașterii unui regim taliban”, a subliniat Iulian Chifu.