Italia, tot mai aproape de un referendum pentru legalizarea eutanasiei

Publicat: 26 08. 2021, 20:06
Actualizat: 26 08. 2021, 20:09
Roma, capitala Italiei. Foto: Pixabay

În Italia ar putea fi organizat în 2022 un referendum pentru legalizarea eutanasiei, spun activiștii. O petiție pentru inversarea legii care interzice sinuciderea asistată a strâns peste 750.000 de semnături, în condițiile în care pentru forțarea unui vot popular pe acest subiect este nevoie de doar 500.000 de semnături, transmite Euronews.

În anul 2019, Curtea constituțională italiană a introdus o excepție pentru „pacienții ținuți în viață prin tratament (…) și care suferă de o patologie ireversibilă, sursă de suferință fizică și psihologică pe care o consideră intolerabilă”. Persoanele respective trebuie să fie „pe deplin capabile să ia decizii libere și conștiente”, au adăugat judecătorii italieni.

Chiar și așa, persoanele care suferă de boli incurabile și care nu se încadrează în această categorie nu au niciun drept legal ca să opteze pentru o sinucidere asistată. La ora actuală, legislația italiană pedepsește sinuciderea asistată cu sentințe cuprinse între 5 și 12 ani de închisoare.

Italia este tot mai aproape de organizarea unui referendum pentru legalizarea eutanasiei

Dacă va trece, referendumul va permite „asistență medicală pentru moarte involuntară” în cazul „persoanelor bolnave care au nevoie de ajutor extern pentru a pune capăt propriei suferințe”, potrivit activiștilor.

Printre semnatari se numără și jurnalistul Robert Saviano, un specialist al investigațiilor despre crima organizată și autor al unei anchete de referință cu privire la mafia napolentană Camorra, „Gomorra”.

„Am semnat pentru că astăzi, fără o lege care s-o reglementeze, eutanasia nu este un drept accesibil pentru toți”, a declarat scriitorul italian, într-un comunicat transmis de Asociația Luca Coscioni.

„Am semnat pentru libera alegere a celor care nu au posibilitatea să meargă în țări în care eutanasia este legală”, a adăugatt Saviano.

Vaticanul a condamnat în mod repetat legalizarea eutanasiei, despre care spune că este „un act malefic de o manieră intrinsecă”.