Italia reînvie o măsură a guvernului fascist al lui Mussolini din 1924, pentru a pedepsi elevii care sunt obraznici cu profesorii

Italia reînvie o măsură a guvernului fascist al lui Mussolini din 1924, pentru a pedepsi elevii care sunt obraznici cu profesorii
Sursa foto: Freepik

Italia a reintrodus o măsură pentru a lăsa elevii care se comportă urât la școală repetenți, pe măsură ce preocupările cresc cu privire la agresiunea acestora îndreptată asupra profesorilor, arată The Guardian.

Elevii care au note mici la purtare pot să fie lăsați repetenți fără explicații

Măsura „note pentru purtare”, similară cu o măsură introdusă pentru prima dată de guvernul fascist al lui Benito Mussolini în 1924, face parte dintr-un proiect de lege a educației care a fost aprobat miercuri de parlament și oferă școlilor puterea de a lăsa elevii repetenți doar în baza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu și liceu care obțin un scor de cinci sau mai puțin (din10) la purtare vor pica anul și vor fi nevoiți să-l repete chiar dacă standardul lor academic este unul bun.

Elevii care punctează doar nota șase la purtare vor fi nevoiți să facă un test de educație civică. Notele luate la purtare vor influența, de asemenea, în mare măsură susținerea examenului crucial de maturitate de absolvire a școlii, bacalaureatul de la noi.

Giuseppe Valditara, ministrul educației din guvernul de extremă-dreapta al lui Giorgia Meloni, a declarat: „Reforma notelor pentru purtare restabilește importanța responsabilității individuale, readuce respectul pentru oameni și bunurile publice și restabilește autoritatea profesorilor”. Meloni a spus anterior că schimbarea va „readuce respectul” în școli.

Au fost introduse și amenzi între 500 de euro și 10.000 de euro pentru acte de agresiune sau violență față de personalul școlii.
Legea, adoptată de ANP, asociația directorilor din Italia, urmează unei creșteri de peste 110% a incidentelor agresive față de cadrele didactice de la începutul anului față de 2023.

În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de tratament medical, în timp ce în altele, autorii au fost părinţii elevilor. Elevii se ceartă des cu profesorii lor din cauza utilizării telefoanelor mobile în clasă.

Măsura inițială din epoca Mussolini a rămas în vigoare până la mijlocul anilor 1970,

Antonello Giannelli, președintele ANP, a spus că măsura este „un pas înainte”. „Am auzit de prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun”, a spus el. „Este corect ca elevii să fie chemați să reflecteze asupra responsabilităților lor ca o consecință a acțiunilor lor.”

Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat național al elevilor, a spus că mișcarea are ca scop „întărirea unei culturi autoritare și punitive”. „Posibilitatea de a fi declarat repetent pentru încălcarea regulilor face acum ca notele la purtare să măsoare ceva ce poate fi folosit ca un instrument represiv suplimentar în școlile noastre”, a spus el.

Măsura inițială din epoca Mussolini a rămas în vigoare până la mijlocul anilor 1970, înainte de a fi abandonată în școlile primare și gimnaziale după protestele elevilor. A suferit modificări de-a lungul anilor înainte de a fi eliminat în toate școlile în 2000.

Pachetul de măsuri, deja aprobat în senat, a trecut în camera inferioară cu 154 de voturi pentru, 97 împotrivă și șapte abțineri.
Anna Ascani, un politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a spus că regula de conduită marchează „o întoarcere la niște vremuri pe care am prefera să le uităm”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`