Guvernul populist de la Roma a băgat economia din Peninsulă în recesiune. Italia este prima ţară din zona euro care reuşeşte o asemenea ‘performanţă’

Publicat: 31 01. 2019, 22:24
Foto: Matteo Salvini / Sursa: Hepta.ro

Italia este prima ţară din zona euro care intră în recesiune. Economia din Peninsulă a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019, anunţă Agerpres citând Financial Times şi AP.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat joi datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Declinul trimestrial a fost cauzat de evoluţiile mai slabe înregistrate în agricultură, sectorul pescuitului şi cel forestier, precum şi în urma încetinirii activităţii în industrie şi servicii, a precizat Istat.

Pe ansamblul anului trecut, economia italiană a înregistrat un avans de 0,8%.

Coaliția de guvernare de la Roma, formată din Liga (extrema dreapta) și Mișcarea 5 Stele (antisistem) se află în fața unei sarcini dificile, după discuțiile extrem de tensionate cu Comisia Europeană pe marginea bugetului.

După aceste dispute, Guvernul italian a acceptat în cele din urmă să reducă deficitul pentru 2019 la 2,04% din PIB (față de 2,4% propus inițial), o cifră departe de 0,8% prevăzut de precedentul Guvern de centru stânga.

Premierul italian Giuseppe Conte a recunoscut deja săptămâna aceasta că se aşteaptă ca datele oficiale să confirme recesiunea, dar a dat asigurări că politicile fiscale expansioniste ale Guvernului vor ajuta la revenirea pe creştere a economiei.

Italia a reintrat în recesiune la doar patru ani de la ultima scădere semnificativă a activităţii economice, o evoluţie care accentuează temerile privind perspectivele zonei euro.

Italia este a treia economie a zonei euro, după Germania şi Franţa.

Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit recent estimarea privind evoluţia economiei în 2019, care ar urma să crească cu doar 0,6%, faţă de un avans de 1% previzionat în decembrie, din cauza escaladării tensiunilor comerciale şi a perspectivei mai slabe privind investiţiile.

Estimările reprezintă o adevărată lovitură pentru Guvernul de la Roma, care încearcă să sprijine expansiunea economiei fără a încălca reglementările bugetare ale UE.