Parlamentarii italieni nu au reușit să aleagă un nou șef de stat, în locul lui Sergio Mattarella, pentru a treia zi consecutivă, conform Reuters.
Cursa pentru rolul prestigios, cu un mandat de șapte ani, este larg deschisă și, pe hârtie, nici blocul de centru-dreapta, nici blocul de centru-stânga nu au suficiente voturi pentru a-și trece candidatul, ceea ce înseamnă că va fi probabil nevoie de un fel de acord de compromis.
Un al patrulea tur de scrutin, care începe joi, se poate dovedi mai puțin previzibil, deoarece pragul necesar pentru alegeri este considerabil mai scăzut.
CNN’s Bianca Nobilo breaks down what’s happening in Italy’s presidential election: How the process works, who can become president and what an Italian president can do https://t.co/JNCE8Dxlyp pic.twitter.com/quUACkKltW
— CNN (@CNN) January 26, 2022
Prim-ministrul Mario Draghi rămâne în favorit, dar temerile că promovarea sa la președinție ar putea determina dezintegrarea guvernului său de coaliție și declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate i-au întunecat perspectivele.
„Am avea parte de săptămâni de confuzie dacă Draghi ar părăsi guvernul… Ar fi o problemă pe fondul unei crize de sănătate, o criză energetică, o criză economică”, a declarat, miercuri, liderul de dreapta al Ligii, Matteo Salvini.
Dintre principalii șefi de partid, singurul care susține public candidatura lui Draghi la președinție este Enrico Letta, de la Partidul Democrat (PD) de centru-stânga.
Președintele este o figură cheie în Italia. El are ultimul cuvânt în numirea premierului și este adesea chemat să rezolve crizele politice din a treia economie a zonei euro, unde guvernele supraviețuiesc, în medie, abia un an.
A stalemate continues in #Italy’s Presidential election after three rounds of voting failed to deliver a result. A new ballot will take place on Thursday – PM #MarioDraghi remains a key contender. @featurestory @CGTNEurope @LUISSSoG #PresidenteDellaRepubblica pic.twitter.com/fVCsHWdWXs
— Hermione Kitson (@HermioneKitson) January 26, 2022
O sursă de rang înalt din PD a spus că Letta îl va accepta fie pe Draghi, fie pe Pier Ferdinando Casini, un fost preşedinte al Camerei inferioare.
Miercuri, mulți dintre cei 1.009 de parlamentari și delegați regionali au votat în alb, așa cum au făcut-o în cele două runde de vot anterioare, un mod de a trage de timp, câtă vreme liderii formațiunilor se află în tratative.