Italia pregătește pentru turiști sejurul „Covid-19 Free”. Veneția va fi deschisă din nou străinilor, după aproape 3 luni de carantină

Italia pregătește pentru turiști sejurul Covid-19 Free. Veneția va fi deschisă din nou străinilor, după aproape 3 luni de carantină
Foto: Pixabay

Italia, cea mai afectată țară europeană de epidemia de Covid-19, relaxează restricții și așteaptă și primii turiști. Magazinele, saloanele de coafor, cafenelele și restaurantele au fost redeschise înItalia, începând de luni, după un blocaj economic ce a durat10 săptămâni. Miercuri, Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto din nord-estul Italiei, a anunțat că autoritățile sunt pregătite să le ofere turiştilor sejururi „Covid-19 Free”.

Autoritățile din Veneția îi așteaptă pe turiști în city break

Astfel, Luca Zaia anunță că oamenii sunt bineveniți în Veneția, capitala regiunii Veneto, dând asigurări că situaţia este sigură şi că nu trebuie să existe temeri privind contagierea cu noul coronavirus.

Potrivit oficialului italian, cei care vizitează Veneto vor avea garantată o vacanţă „Covid-19 Free”, având în vedere că datele epidemiologice sunt optime, cu un indice R0 (indice de contagiere) de sub 0,4, fără noi pacienţi la terapie intensivă de mai multe săptămâni şi cu reducerea la jumătate a persoanelor infectate, ale căror rezultate sunt deja negative.

Turismul, un sector crucial în Italia

Veneția este cea mai vizitată destinație turistică din Italia. Anual, aproximativ 70 de milioane de turiși merg pe canalele romanticului oraș italian. Încasările sunt și ele pe măsură. Potrivit EFE, 18 milioane de euro cheltuie turiștii care vizitează Veneția într-un an.

De altfel, tuirismul este un sector crucial în Italia. 4,2 milioane de persoane lucrează în acest sector care generează 13% din PIB-ul celei de-a treia economii a Europei.

Trezoreria prezice că economia Italiei se va contracta cu cel puțin 8% în 2020, cea mai profundă recesiune după cel de-al Doilea Război Mondial.

La întrebarea dacă nu este momentul să fie schimbat modelul turistic masiv cu care se confruntă de atâţia ani Oraşul Canalelor, preşedintele regiunii Veneto a răspuns că, deşi Veneţia va fi deschisă tuturor categoriilor sociale, trebuie studiat un nou tip de sosiri a turiştilor bazat pe rezervări.

Care sunt alte măsuri de relaxare înItalia

Cafenele și restaurantele și-au deschis porțile pentru clineți, cu respectarea măsurilor de distanțare socială. Și instituțiile culturale și-au deschis porțile. Roma a deschis doar o parte dintre muzee, iar celelalte vor fi deschise pe 2 iunie.

Saloanele de coafură, închise la începutul lunii martie, nu fac față programărilor. Patronii spun că respectă întocmai măsurile impuse de autorități și astfel s-a ajuns la agenda unui frizer să fie plină pentru următoarele trei săptămâni.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în Italia

Autoritățile de la Roma au raportat de la începutul epidemiei de Covid-19 peste 220 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2. Dintre aceste persoane, peste 129.000 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, în Italia peste 32.000 de persoane infectate cu virusul chinez au murit. În acet moment, în secțiile de terapie intensivă sin spitalele din pensinsulă mai sunt puțin peste 700 de persoane cu Covid-19.

Între cei decedați în Italia se află și mai mulți români. Una dintre victime este Doina Bucătaru, o asistentă în vârstă de 61 de ani.

Doina lucra de mai mulți ani la secția de Pneumologie a Spitalului Carle din Cuneo, fiind în linia întâi în războiul cu noulcoronavirus. Pe 27 martie, femeia a avut primele simptome ale infectării cu COVID-19. A început să aibă probleme respiratorii, să tușească și a făcut febră. Starea de sănătate a Doinei Bucătaru s-a înrăutățit brusc, astfel că a fost internată chiar în spitalul în care lucra. Din nefericire, a pierdut lupta în fațacoronavirusului în data de 14 aprilie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`