Italia, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in adoptarea legislatiei privind comertul ilegal cu lemn

Publicat: 09 04. 2014, 17:45

Incepand cu martie 2013, Uniunea Europeana interzice, cu reguli precise, importurile de lemn si produse din lemn din orice tara din lume, in cazul in care acestea provin din exploatarea forestiera ilegala si solicita operatorilor si autoritatilor nationale sa verifice si, respectiv, sa-i pedepseasca pe cei care fac comert cu lemn de origine controversata. Regulamentul 995 din 2010, de asemenea cunoscut sub numele de EUTR (European Union Timber Regulation – Regulamentul Uniunii Europene cu privire la Cherestea), a fost adoptat pentru a combate comertul ilegal cu lemn si produse din lemn, pentru a proteja padurile planetei, punand astfel capat proceselor iresponsabile de despadurire, care compromit resursele esentiale pentru toate comunitatile care depind de ele.

Dupa adoptarea sa in 2010, guvernul italian a trebuit sa asigure aplicarea lui, dar aceasta nu s-a intamplat, zadarnicind eforturile de reducere a despaduririlor. Impactul negativ a fost si mai puternic, daca luam in considerare faptul ca Italia este printre cele mai importante piete din lume pentru comertul cu cherestea. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, autoritatea responsabila in acest caz, nu a aplicat inca sanctiunile necesare celor care comercializeaza lemn de provenienta ilegala. Nici in alte tari ale Uniunii Europene, cum ar fi Spania, Lituania sau Ungaria, nu au fost implementate si aplicate normele Regulamentului, ceea ce permite inca intrarea pe pietele europene a mari cantitati de lemn provenite in special din zone macinate de conflicte sociale si de mediu, precum bazinul Congo, padurea amazoniana, Asia de Sud – Est, cu efecte devastatoare asupra insulelor Borneo si Sumatra sau padurilor din Orientul Indepartat din Rusia, declara reprezentantii AfaceriLemn.ro.  In aceste 12 luni, ONG-urile au continuat sa raporteze tranzactii suspicioase cu lemn. Greenpeace, de exemplu, a adus la cunostinta autoritatilor cel putin trei cazuri de import de lemn ilegal in Europa, care arata ca exista inca multe de facut pentru ca Regulamentul Uniunii Europene cu privire la cherestea sa fie pus in aplicare. Lipsa de actiune a guvernului italian in a stabili un sistem eficient de controlare a importului de lemn si produse din lemn readuce in prim plan lupta impotriva defrisarilor si dezvoltarea durabila adecvata a tarilor producatoare.

Mai multe ONG-uri din Italia, precum Greenpeace, Legambiente, Terra! si WWF fac apel la noul ministru al Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa ia masuri imediate in vederea adoptarii legislatiei necesare si supravegherii pietei lemnului, prin sporirea eforturilor si resurselor alocate realizarii acestui obiectiv.