Italia, odată epicentrul pandemiei de coronvirus, anunță relaxarea restricțiilor. Premierul Giuseppe Conte a prezentat planul în etape, dar a lansat și un avertisment (VIDEO)
Autoritățile italiene au schițat un plan de relaxare a restricțiilor impuse acum șapte săptămâni, cu scopul de a limita răspândirea COVID-19. Premierul Giuseppe Conte a declarat că primele măsuri de relaxare din acest plan vor intra în vigoare din 4 mai. Oamenii vor putea, în număr mic, să-și viziteze rudele și apropiații. Parcurile, fabricile și șantierele vor fi redeschise, dar școlile vor rămâne închise până în septembrie. Anunțul vine după zile bune în care Italia a anunțat un număr tot mai mic de infectări și decese. Italia a fost prima țară europeană puternic afectată de epidemia de coronavirus. De fapt, aceasta devenise chiar epicentrul pandemiei de COVID-19, cu mai multe infectări și decese chiar decât în China, țara din care a început să se răspândască virisului. Acum, Statele Unite înregistrează cele mai multe infectări în lume, iar Spania cele mai multe din Europa. Italia continuă să fie țara europeană cu cele mai multe decese cauzate de COVID-19.
Italia anunță un plan de relaxare a restricțiilor impuse din cauza COVID-19
Autoritățile italiene au pus la punct un plan de relaxare, treptată și graduală, a măsurilor de restricție impuse acum șapte săptămâni din cauza epidemiei de coronavirus. Asta după ce au ajuns la concluzia că rata de transmitere este suficient de mică încât relaxarea să nu pună în pericol sănătatea publică.
Italia, odată epicentrul pandemiei de coronvirus, anunță relaxarea restricțiilor. Premierul Giuseppe Conte a prezentat planul în etape, dar a lansat și un avertisment
Prim-ministrul Giuseppe Conte a declarat că oamenii vor avea libertatea să se deplaseze în interiorul regiunilor în care se află, dar nu și între regiuni. Se vor putea face din nou ceremonii de înmormântare, dar nu vor putea participa mai mult de 15 persoane și, ideal, ar fi să se desfășoare în aer liber.
Sportivii își vor putea relua antrenamentele și, în general, oamenii vor putea face exerciții și în arii mai extinse, nu doar în apropierea locuințelor.
Barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, își vor putea relua activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci-și vor consuma produsele acasă ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.
Muzeele, librăriile și magazinele închise în această perioadă își vor relua activitatea din 18 mai. Tot de atunci, sportivii se vor putea antrena în echipe.
Ceremoniile religioase vor fi în continuare interzise.
Conte a ținut să sublinieze că măsurile de distanțare socială trebuie respectate și în lunile următoare.
„Dacă nu respectăm măsurile de precauție, numărul infectărilor va crește iar, la fel și cel al deceselor. Economia noastră va fi afectată în mod ireversibil. Dacă iubiți Italia, păstrați distanța!”, a declarat Giuseppe Conte.
A mai precizat, de asemenea, că guvernul va plafona prețul măștilor la 50 cenți.
Dacă numărul de infectări va crește din nou, guvernul va avea puterea de a reintroduce anumite măsuri restrictive, notează BBC.
Epidemie de coronavirus în Italia – Cele mai recente date
Italienii sunt obligați să stea în case din 9 martie. Nu au voie să-și părăsească locuințele decât cu motive extrem de bine întemeiate și doar pe distanțe scurte.
Pe 14 aprilie au fost luate primele măsuri de relaxare. Atunci au fost deschise anumite librării, papetării și spălătorii.
Odată epicentrul pandemiei de coronavirus, Italia înregistrează acum 197.675 de infectări cu SARS-CoV-2. 64.928 de oameni s-au vindecat, 2.009 sunt în stare critică și 26.644 au murit.
Italia este țara cu cele mai multe decese cauzate de COVID-19 pe continentul european, dar nu mai are cele mai multe îmbolnăviri raportate. Acum, primul loc în acest top sumbru este Spania, cu 226.629 de infectări.