Guvernul italian este „pentru” un proiect legislativ prin intermediul căruia carnea produsă în laborator să fie interzisă, motivând dorința de a „proteja bucătăria italiană și sănătatea”.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, încălcarea interdicției va fi sancționată cu o amendă de până la 60.000 de euro.
Francesco Lollobrigida, ministerul Agriculturii și Suveranității alimentare de la Roma, a argumentat decizia prin „importanța tradiției alimentare” a Italiei. Fermierii au lăudat decizia pe care guvernul italian dorește să ia.
Legea ar da o lovitură pentru organizațiile care promovează bunăstarea animalelor, subliniind că această carne produsă în laborator vine ca o soluție pentru protejarea mediului și reducerea emisiilor de carbon.
Nu de mult, o petiție numită „mâncare naturală versus mâncare sintetică” a obținut jumătate de milion de semnături, inclusiv cea a prim-ministrei Giorgia Meloni.
„Nu putem decât să sărbătorim împreună cu fermierii noștri o măsură care îi pune pe ei în avangardă, și nu doar în problema apărării excelenței, ci și în cea a apărării consumatorilor”, a declarat Meloni
De asemenea, propunerea legislativă face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri din domeniul alimentației, din care face parte și interzicerea folosirii făinii de insecte în pizza sau paste.
„Produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea și protejarea culturii și tradiției italiene”, susține Lollobrigida, potrivit digi24.ro.
Până în prezent, Uniunea Europeană nu a autorizat vânzarea cărnii produsă în laborator, însă dacă va exista momentul în care se va adopta, produsele europene de acest fel vor intra în Italia fără ca aceasta să se poată opune, ca parte a libertății de mișcare de produselor și serviciilor.