Italia ia în calcul să pună România pe lista neagră, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus

Italia ia în calcul să pună România pe lista neagră, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus
Foto: Hepta - Norbert Scanella / Panoramic / Bestimage

România este pe punctul de a intra pe lista neagră a țărilor ai căror cetățeni nu au voie să intre pe teritoriul Italiei. Asta în contextul în care țara noastră înregistrează, în ultimele săptămâni, o evoluție de-a dreptul îngrijorătoare a epidemiei de coronavirus, în unele zile raportându-se chiar și peste 600 de infectări. Ministerul Sănătății din Italia monitorizează cu atenție România, Croația, Bulgaria și Serbia, iar cotidianul La Repubblica a scris că există posibilitatea aceste patru state să fie introduse pe lista neagră. Dacă scenariul va deveni realitate, românii nu vor mai avea voie să intre pe teritoriul Italiei.

La Repubblica: România, Croația, Bulgaria și Serbia ar putea intra pe lista neagră a Italiei, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus

Cotidianul La Repubblica a anunțat că Ministerul Sănătății din Italia monitorizează evoluția epidemiei de coronavirus din România, Croația, Bulgaria și Serbia. Jurnaliștii italieni precizează că există posibilitatea ca aceste patru state să fie incluse pe lista neagră în care deja se află 13 țări. Cetățenii acestora nu au voie să intre pe teritoriul italian.

Totuși, jurnaliștii precizează că un astfel de pas nu este chiar atât de ușor de făcut. În condițiile în care liderii Uniunii Europene se pregătesc să ia o decizie privind ajutoarele economice, iar Italia, prima țară lovită de pandemie, are mare nevoie de bani, o hotărâre unilaterală de acest fel ar stârni tensiuni cu Bruxellesul.

La Repubblica mai notează că Roma ar putea interzice intrarea în Italia a cetăţenilor care provin din țările balcanice sau ar putea impune carantinarea tuturor italienilor care se întorc din noile zone considerate periculoase.

Tot mai multe state impun reguli privind intrarea românilor pe teritoriile lor

De altfel, tot mai multe state condiționează intrarea românilor pe teritoriile lor, de teama infectărilor cu coronavirus.

Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria interzic accesul românilor sau impun restricții.

Cel mai recent, Ungaria a schimbat regulile de intrare pe teritoriul său. Chiar din 15 iulie, România a fost inclusă în așa-numita zonă galbenă. Asta înseamnă că românii sunt testați obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Cetățenilor care prezintă simptome nu li se permite intrarea în țară, iar cei care nu prezintă simptome intră obligatoriu în carantină, fie instituționalizată, fie la domiciliu (auto-izolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luați în evidențele autorităților sanitare ungare.

Tot din 15 iulie, autoritățile elene condiționează intrarea pe teritoriul Greciei de prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de trei zile, plus formularul electronic.

Românii care vor să ajungă în Austria trebuie să prezinte un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii români vor trebui să intre în autoizolare timp de 14 zile.

În schimb, Finlanda a interzis complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români, cu excepția celor care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`