Discuțiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu papa Francisc și premierul Giorgia Meloni au avut loc într-un moment potențial crucial în războiul împotriva Rusiei, pe măsură ce forțele Kievului fac progrese în apropierea orașului cheie Bakhmut, scrie nytimes.
La câteva săptămâni după ce Papa Francisc a transmis informații despre o misiune secretă de pace, președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky s-a întâlnit sâmbătă cu Francisc la Vatican, ca parte a unei vizite la Roma, care a inclus discuții cu președintele Italiei și prim-ministru Giorgia Meloni, care și-au oferit întregul sprijin.
Discuțiile lui Zelensky de la Roma despre război și pace vin într-un moment potențial crucial în lupta împotriva Rusiei, pe măsură ce forțele ucrainene fac progrese în apropierea orașului cheie din estul Bakhmut înaintea unei contraofensive ucrainene anticipate pe scară largă și în timp ce Germania și-a anunțat cel mai mare pachet de ajutor militar pentru Ucraina de la începutul războiului, spunând că va furniza arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Pariam pe victoria Ucrainei”, a spus Meloni, apărând alături de Zelensky, pe care l-a numit „prieten” într-o conferință de presă la Palatul Chigi, sediul guvernului italian, după întâlnire.â
Ea a spus că decizia lui Zelensky de a-și începe cea mai recentă vizită prin Europa la Roma – se așteaptă să viziteze Germania duminică – a arătat că Italia a fost un „protagonist” important în sprijinul Ucrainei, o „victimă a unei agresiuni brutale și nedrepte din partea Republicii Ruse.” Ea a spus că Italia va continua să furnizeze Ucrainei ajutor, „de asemenea, militar”.
Zelensky, care pe Twitter a numit vizita importantă pentru „victoria apropiată” a țării sale, a mulțumit Italiei în mod repetat pentru asistență.
Papa a încercat să se poziționeze ca un potențial pacificator într-un mod pe care criticii, inclusiv oficialii ucraineni, susțin că este contraproductiv pentru obținerea nu numai a victoriei ucrainene, ci și a unei păci reale și juste.
Pentru a păstra neutralitatea tradițională a Vaticanului, Francisc, deși își exprimă în mod constant simpatia pentru suferința ucrainenilor, a făcut deseori remarci confuze și contradictorii. După întâlnirea recentă cu simpatizanții ruși în Ungaria, papa a încercat să se introducă în discuția despre finalul războiului, vorbind în mod criptic despre „o misiune care se desfășoară acum, dar nu este încă publică” pentru a aduce pacea, adăugând „când este public voi vorbi despre asta.”
Perspective de pace: contraofensiva planificată a Ucrainei împotriva Rusiei a umbrit discuțiile despre o posibilă soluționare negociată a conflictului, dar unii oficiali occidentali spun că următoarea fază a războiului ar putea crea un impuls pentru diplomație.
Bătălia pentru Bakhmut: avansurile armatei ucrainene în atacurile în apropierea orașului de est dezvăluie fisuri, confuzie și alarmă în rândul forțelor Rusiei în război.