Italia a blocat luni o poziţie comună a Uniunii Europene privind recunoaşterea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al ţării, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters.
Un oficial din cadrul Ministerului italian de Externe a afirmat că Italia „nu îl recunoaşte deocamdată pe Juan Guaido preşedinte interimar”, precizând că Roma vrea totuşi noi alegeri prezidenţiale în Venezuela.
Cu toate acestea, părerile în interiorul coaliţiei de guvernare din Italia au fost divergente.
Alessandro Di Battista, o figură proeminentă într-unul din partidele coaliţiei, Mișcarea 5 Stele, a declarat: „Trimiterea de ultimatumuri, sancțiuni, înghețarea bunurilor venezuele… Ar însemna deschiderea drumului spre o intervenție militară. Mișcarea 5 Stele și acest guvern nu vor recunoaște niciodată oameni care se numesc președinți”.
Celălalt partid de coaliție, Partidul Liga, de extremă dreaptă, l-a susţinut puternic pe Guaido și a recunoscut că încercările de a ajunge la înţelegere cu Mişcarea 5 Stele au eșuat până acum.
„Aliaţii noștri din coaliţie cred că trebuie să acționăm treptat și să fim mai prudenți”, a declarat șeful Ligii, viceprim-ministrul Matteo Salvini, pentru televiziunea Rete 4.
Statele membre ale UE au dezbătut timp de mai multe zile cum ar trebui să se poziţioneze faţă de criza din Venezuela, în condiţiile în care 11 dintre ele îl recunosc pe liderul opoziţiei venezuelene după expirarea termenului limită acordat actualului şef al statului venezuelean Nicolas Maduro de a convoca noi alegeri.
Unele state membre ale UE sunt iritate de faptul că se creează un precedent privind recunoaşterea unui lider autoproclamat, notează Agerpres.
Italia a blocat un proiect de declaraţie al UE care ar fi făcut clar faptul că recunoaşterea este o prerogativă naţională.
„Statele membre ale UE îl vor recunoaşte individual pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, drept preşedinte interimar al Venezuelei”, se afirma în declaraţia comună propusă, făcându-se apel la „alegeri prezidenţiale libere, corecte şi democratice”.
Italia nu este singura care se opune recunoaşterii lui Guaido. Grecia a emis de asemenea rezerve faţă de declaraţia comună.
Nicolas Maduro mizează momentan pe sprijinul armatei şi în afara ţării pe Rusia, China şi Turcia. De partea cealaltă, Statele Unite, unele țări din Uniunea Europeană şi mai multe state latino-americane l-au recunoscut ca preşedinte interimar pe liderul parlamentului şi cer alegeri prezidenţiale anticipate.