Agenția italiană a Medicamentului a suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O decizie similară a fost luată și de Norvegia și Danemarca.
Efectele adverse au fost înregistrate după administrarea unor doze din lotul ABV2856.Eșantioane din acest lot vor fi verificate de Institutul Național de Sănătate din Italia. Între timp, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție, să interzică utilizarea acestui lot în toată țara.
Totuși, până acum nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.
Și autoritățile din Danemarca au decis să suspende campania de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca, după ce medicii au observat la pacienți formarea de cheaguri de sânge. „La momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, a transmis și Agenția Națională de Sănătate din Danemarca.
„Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”, a scris, pe Twitter, Magnus Heunicke, ministrul Sănătăţii din Danemarca
Și Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.
Autoritățile sanitare norvegiene au anunțat și ele că suspendă „din precauție” vaccinările serul AstraZeneca. „Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”, a transmis Geir Bukholm, un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică.
În total, 9 țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.
Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie.Joi, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de punere pe piață pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson.