Italia regularizează 200.000 de migranţi ilegali pentru a acoperi deficitul de muncitori sezonieri din România

Italia regularizează 200.000 de migranţi ilegali pentru a acoperi deficitul de muncitori sezonieri din România

Italia regularizează200.000 de migranți care lucrează în sectorul agricol, deoarece culturile de fructe şi legume din ţară sunt puse în pericol din cauza măsurilor de restricție impuse de autoritățile responsabile în contextul crizei sanitare declanșată de noul virus Covid-19, transmite Francetvinfo.

Guvernul italian a lansat un proiect de regularizare a situației a aproximativ 200.000 de imigranți ilegali pe teritoriul său, după o lipsă acută de lucrători agricoli și rezultatul unor măsuri de limitare a deplasărilor pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Roma este afectată de închiderea frontierelor, lucru care a dus la o scădere semnificativă a numărului de lucrători agricoli migranți din țările Europei de Est. Cei mai mulți dintre lucrătorii de pe câmpuri au plecat în țara de origine în luna februarie. În consecință, nu au putut fi culese toate fructele și legumele.

”400.000 de lucrători străinilucrează în agricultura italiană, 36% dintre ei nu vor veni anul acesta. Cine va recolta legumele și fructele?”, a declaratpentru Corriere della Sera preşedintele Confagricoltura, Massimiliano Giansanti.

Italia a început să acorde permise de ședere migranților ilegali prezenți în țară

Din dorința de a-și valorifica fructele și legumele, Italia a început la1 iunie 2020 să acorde permise de ședere migranților ilegali prezenți în țară.

Autoritățile italiene au început să primească cereri încă de la începutul acestei luni (1 iunie). Procesul va continua până la jumătatea lunii iulie (15 iulie 2020), astfel încât permisele de ședere de 6 luni să fie eliberate celor afectați în prima etapă.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat că țara„are în prezent nevoiede 270.000 până la 350.000 de lucrători sezonieri în sectorul agricol”.

Acesta este motivul pentru care aproximativ o treime din cei aproximativ 600.000 de imigranți ilegali, potrivit cifrelor oficiale de pe teritoriul italian, vor primi sprijin pentru a se stabili în Italia.

Industria hotelieră este un altsectorde activitate care se confruntă cu un deficitde forțăde muncă, precum și îngrijirea persoanelor în vârstă.

Această regularizare este criticată demembri ai Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, precum și de primarul de la Bergamo, Giorgio Gori.

”Nu există italieni în dificultate? Și toți concetățenii noștri fără muncă, de exemplu, cei care primesc ajutoare sociale. De ce să regularizezi 200.000 de cetățeni non-europeni? Pentru că plata a 2 sau 3 euro pe oră pentru străini este mai ieftină? Dar italienii vor să meargă la muncă în câmpuri sau la azilele de bătrâni?”, a subliniat primarul din Bergamo.

Români, marocani și senegalezi

Ministrul Agriculturii a avut o discuție cu ambasadorul României la Roma, George Bologan,pentru a restabili cât mai rapid fluxul de lucrători sezonieri.

„Vreau ca italienii să muncească și propun ca toți beneficiarii subvențiilor publice, cei care beneficiază de venituri de solidaritate sau ajutoare de șomaj, să fie în măsură să facăfață urgențeimuncii pe câmp.”, a avertizat Teresa Bellanova.

De asemenea, ea şi-a reiterat poziţia cu privire la migranţi.

Procedura deschisă până la 15 iulie, propune două axe – angajatorii pot cere o regularizare a unui imigrant pe care doresc să-l angajeze, iar migranţii fără acte pot cere un permis temporar, pe o perioadă de şase luni, pentru a munci. Această a doua posibilitate poate fi utilizată doar de către cei care pot demonstra că au muncit deja în sectoare prevăzute de reformă, adică în îngrijirea ”persoanelor neautonome”, treburi domestice şi agricultură.

Conform estimărilor oficiale, țara numără aproximativ 600.000 de imigranți, a căror intrare în Italia nu s-a oprit în ciuda măsurilor luateîn timpulpandemiei de coronavirus, care au dus la o scădere semnificativă a veniturilor.

Aproximativ 90% din lucrătorii agricoli italieni sunt sezonieri, majoritatea fiind din România.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`