Anumiți indicatori financiari, economici și militari arată că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Pravda.com.ua.
Analiști militari estimează că atacul s-ar putea produce mai rapid decât credeau unii analiști occidentali, dar nu în viitorul apropiat.
Pe 19 martie, președintele Vladimir Putin a avut o întâlnire cu liderii facțiunilor din Duma de Stat a Rusiei și a enunțat prioritățile pentru al cincilea mandat prezidențial.
El le-a cerut liderilor din Duma de Stat să acționeze în interesul statului rus, nu în interesul corporațiilor sau al partidelor, și a subliniat că este important să se facă numiri pe bază de calificări și competențe.
În opinia ISW, președintele Rusiei încearcă probabil să creeze condițiile pentru a stabiliza poziția financiară a țării pe termen lung, cu niveluri înalte de cheltuieli guvernamentale și semnalând că pentru o stabilitate financiară pe termen lung vor exista cel puțin câteva neplăceri pentru înstăriții oficiali ruși din sectorul de securitate care se bucură de influență politică.
Vladimir Putin înțelege probabil că represiunea financiară împotriva „oamenilor de afaceri” din sectorul securitate ar putea pune în pericol relațiile politice pe care le-a construit cu aceștia, încercând să reducă din consecințe.
În plus, ISW s-a arătat de părere că Rusia nu pare să se confrunte cu o criză financiară, iar creșterea cheltuielilor militare a fost cea mai mare schimbare în politica fiscală a țării. Prin urmare, analiștii sugerează că efortul de a asigura viitorul financiar național va avea în vedere crearea unor condiții pe termen lung, nu neapărat abordarea problemelor financiare imediate.
Rusia continuă să încerce să ocolească sancțiunile internaționale, iar Fondul Monetar Internațional estimează că PIB-ul țării va crește cu 2,6% în 2024. În 2023, potrivit FMI, PIB-ul Rusiei a crescut mai rapid decât oricare economie din G7.