ISW: Putin a ordonat aproape sigur armatei ruse să doboare avionul lui Prigojin / Kremlinul s-a asigurat că Prigojin are o influență tot mai slabă în interiorul Wagner și că uciderea sa nu îl va transforma într-un erou

ISW: Putin a ordonat aproape sigur armatei ruse să doboare avionul lui Prigojin / Kremlinul s-a asigurat că Prigojin are o influență tot mai slabă în interiorul Wagner și că uciderea sa nu îl va transforma într-un erou
Sursa Foto: Hepta.ro

Finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin și fondatorul Dmitri Utkin au murit după ce forțele ruse au doborât o aeronavă care transporta comandanți înalți ai grupului Wagner peste regiunea Tver. Agenția Federală de Aviație Rusă (Rosaviatsiya) a raportat pe 23 august că toți pasagerii – Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin, Serghei Propustin, Evgheni Makaryan, Alexandru Totmin, Valeri Cekalov, Nikolai Matyuseev – au murit în accident împreună cu toți cei trei membri ai echipajului.

Asasinarea lui Prigojin, o răzbunare a lui Putin

Potrivit unei analize a specialiștilor de la Institute for the Study of War, Putin a fost cel care ar fi ordonat comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin. Elemente ale armatei ruse, în special ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General al armatei, generalul Valeri Gerasimov, ar fi extrem de puţin probabil să-l execute pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Întreaga sferă politică și de securitate rusă a considerat probabil că supraviețuirea continuă a lui Prigojin după rebeliunea Wagner este la discreția lui Putin.

Putin ar fi putut concluziona că l-a separat suficient pe Prigojin de Wagner și l-ar putea ucide fără a-l transforma pe Prigojin într-un martir pentru personalul Wagner. Unii comandanți Wagner au părut recent să-l trădeze pe Prigojon în favoarea noului grup de mergenari afiliat Ministerului rus al Apărării, sugerând că eforturile Kremlinului și ale Ministerului rus al Apărării de a separa elementele Wagner de cele loiale lui Prigojin au reușit parțial.

Creșterea rapoartelor privind problemele financiare ale Wagner și rapoartele corespunzătoare ale personalului Wagner care părăsește grupul din cauza scăderii plăților și a oportunităților de desfășurare ar fi putut duce la pierderea favorizării lui Prigojin în rândul membrilor Wagner.

Ministerul rus al Apărării a stabilit condiții pentru a înlocui Grupul Wagner cu companii private de mercenari afiliate Ministerului, iar surse ruse au susținut că acestea încearcă să recruteze actual și fost personal Wagner.

Este posibil ca Putin să fi decis că mercenarii Wagner au ajuns într-un punct în care erau mai interesați de plăți și afilierea la noile grupări de mercenari decât de loialitatea lor continuă față de Prigojin și că el l-ar putea ucide în siguranță pe acesta.

Linia roșie depășită de Prigojin

Ca alternativă, Putin ar fi decis că Prigojin a depășit o linie roșie prestabilită cu eforturile sale de a păstra accesul Wagner la operațiunile din Africa. Putin, Prigojin și Lukașenko ar fi inclus un acord care a pus capăt rebeliunii Wagner, Acesta prevedea ca Prigojin să limiteze prezența lui și a lui Wagner în mass-media și/sau să restrângă operațiunile Wagner în Africa. Videoclipul lui Prigozhin din 21 august care susține că Wagner își extinde prezența în Africa și creșterea ulterioară a anunțurilor de recrutare Wagner ar fi depășit o linie roșie prestabilită.

Presupusele încercări repetate ale lui Prigojin de a împiedica Ministerul rus al Apărării  să înlocuiască complet contingentul Wagner din Africa ar fi putut, de asemenea, să fi depășit o linie roșie prestabilită care restricționează operațiunile africane ale lui Wagner. Putin poate să fi decis că Prigojin a încălcat suficiente aspecte sau toate din acordul prestabilit.

Este posibil ca Putin să intenționeze să-l execute pe Prigojin de ceva timp și că doborârea avionului lui Prigojin pe 23 august a fost o coincidență, deși acest lucru este puțin probabil. Telefonul de știri de la Kremlin, RIA Novosti, a raportat pe 23 august că Putin l-a revocat oficial pe generalul de armată, afiliat  Wagner, Serghei Surovikin, din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) și l-a înlocuit cu generalul colonel Viktor Afzalov.

Confirmarea oficială a demiterii lui Surovikin în presa de stat rusă în aceeași zi cu asasinarea lui Prigojin nu este probabil o coincidență. Kremlinul intenționează probabil ca ambele pedepse mediatizate să transmită un mesaj clar că cei care au fost implicați în rebeliunea din 24 iunie au fost tratați și că provocarea lui Wagner la conducerea rusă este o chestiune soluționată.

Ordinul aproape sigur al lui Putin ca Ministerul Rusiei să doboare avionul lui Prigojin este probabil o încercare publică de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna pentru umilința pe care rebeliunea armată a Grupului Wagner din 24 iunie a provocat-o lui Putin și Ministerului Apărării.

Semnalul transmis de Putin unor potențiali contestatari

Putin a participat în special la un concert televizat public în onoarea celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Kursk, în perioada în care apărarea antiaeriană rusă a doborât avionul lui Prigojin. Prezența lui Putin la concertul televizat a amintit de programul televiziunii de stat sovietice care arăta Lacul Lebedelor la televizor în august 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Surse ruse au remarcat că au trecut exact două luni de la începutul rebeliunii armate a lui Wagner, în timpul căreia forțele Wagner au doborât mai multe elicoptere rusești și au ucis cel puțin 13 militari ruși. Decizia ca apărarea antiaeriană rusească să fie metoda de asasinare a lui Prigojin a permis Ministerului Apărării Rusiei să răzbune direct ceea ce a fost una dintre cele mai umilitoare zile pentru aviația rusă de la începutul invaziei la scară largă. Putin a suferit o umilință semnificativă pentru că nu a oprit rebeliunea Wagner, s-a bazat pe Lukașenko pentru a opri marșul lui Prigojin și pentru că nu a pedepsit militarii Wagner care erau responsabili pentru doborârea aeronavelor rusești pe 24 iunie.

Anumite persoane care ar fi putut plănui să se opună lui Putin, Kremlinului sau Ministerului Apărării au luat, probabil, notă de soarta finală a lui Prigojin și de alte măsuri recente pentru a reafirma sprijinul pentru conducerea militară rusă și pentru Kremlin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)