Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”

Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”
Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului ex-sovietic, a transmis că în armata Rusiei este multă furie îndreptată mai ales către liderul de la Kremlin, deoarece i-a pus pe soldați în situații pentru care nu erau pregătiți. Expertul crede că războiul din Ucraina va mai continua cel puțin până anul viitor, iar septembrie va fi o lună-cheie.

Totodată, în opinia sa, amenințările cu arma nucleară care vin dinspre Rusia sună a neputință.

În armata Rusiei este multă furie îndreptată împotriva lui Putin

În condițiile care Vladimir Putin vrea să pornească o nouă ofensivă în Ucraina înaintea de venirea toamnei și a vremii urâte, care ar face operațiunile de zbor mai dificile și ar genera condiții mult mai grele la sol, ar trebui să se hotărască până la sfârșitul iunie, cel mai târziu. Dacă decizia nu este luată până la sfârșitul lunii iunie, nu mai are rost să facă asta, a declara profesorul Mark Galeotti.

„Știam că armata rusă are o serie de slăbiciuni serioase. Nu au mai luptat într-un război atât de mare ca acesta de foarte multă vreme. Dacă ne gândim până și la războiul cecen, care nu e nici pe departe la acest nivel, sau la cazurile Siriei și Crimeei, erau operațiuni la scară redusă, unde puteau folosi ce aveau mai bun.

În armata rusă este o discrepanță uriașă între cei mai buni militari, cei cu pregătire medie și cei mai slabi. Și asta s-a văzut, evident. Dar au ieșit la iveală multe alte defecte ale armatei ruse. Proastă întreținere, corupție masivă în privința achizițiilor, pregătire slabă, motivație slabă. Toate s-au văzut acum. Cu toate acestea, și nu vreau să sune ca și când aș găsi scuze armatei ruse, acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă.

Mai mult, nu este despre cum s-au pregătit să ducă acest război. Este doar felul în care Putin a adus războiul pe capul lor, le-a impus propria strategie, bazându-se pe faptul că era convins că nici nu va fi un război, va fi o defilare. Ca atare, s-au găsit în circumstanțe în care nu s-ar fi aflat în mod normal. Știu, atât din ceea ce mi-au transmis contactele mele, dar și din ce este pe canalele de social media folosite de militarii ruși, este multă furie acolo îndreptată mai ales către Putin, pentru că i-a aruncat în situații pentru care nu erau pregătiți, deci nu aveau cum să facă față”, a delcarat profesorul Galeotti intr-un interviu pentru Digi24.

Rusia și Ucraina vor ajunge la un tratat de pace

Istoricul Mark Galeotti a fost întrebat dacă Ucraina poate câștiga acest război: „Dacă prin a câștiga înțelegem respingerea trupelor Rusiei din regiunea Donbas, este posibil, dar nu cred că vor obține asta prin mijloace militare. Cred că în cele din urmă se va ajunge la un tratat de pace, iar rușii vor accepta asta.

Recucerirea Crimeei va fi mult mai greu de realizat – și pentru că rușii vor privi această tentativă ca pe o agresiune asupra teritoriului Rusiei. Deci, cred că într-un fel sau altul, se va ajunge la pace la momentul potrivit în Ucraina. Fără îndoială, ucrainenii vor fi câștigat astfel capacitatea de a fi o națiune independentă, de a face ce alianțe vor, de a se alătura NATO sau UE sau orice altceva ar vrea să facă.

Vor fi câștigat asta. Întrebarea este cu ce preț și cât de repede? Singura necunoscută din punct de vedere teritorial este Crimeea. Sincer, nu știu. Ne-am putea trezi în situația în care ea va fi singura în privința căreia ucrainenii vor renunța, vor ceda, ca preț pentru un acord pe care altfel este cel pe care îl doresc”, a explicat Mark Galeotti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:35 - Dominic Fritz: „”Convocarea CSAT este încă un capitol trist în mandatul lui Iohannis”
17:28 - DNSC, despre rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi la alegeriele prezidențiale: „Am recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok”
17:20 - Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de parlamentari la 300: În primele șase luni o vom propune. Dacă PNL nu propune această chestiune, îmi voi da demisia din funcția de președinte
17:19 - Românii vor putea călători în SUA, fără vize, din 2025. Ambasadorul Andrei Muraru: „România îndeplinește acum toate condițiile tehnice prevăzute de legislația americană”
17:03 - Florin Tănase și soția lui Florinel Coman au transmis mesaje de susținere pentru Călin Georgescu
16:59 - Cristina Prună (USR): „Noi în campania electorală am spus că există ferme de trolli, că ar trebui ca instituțiile statului să investigheze lucrul acesta și abia acum avem CSAT. Am fost luați la mișto atunci” (VIDEO)
16:58 - Thomas Moldovan (PSD), despre convocarea CSAT: „Nu trebuie să amestecăm politicul cu cybersecurity” (VIDEO)
16:48 - Diana Șoșoacă, acuzații la adresa lui Călin Georgescu: „Cum îți permiți tu, așa, o casă de milioane de euro în Viena? De bun român ce ești”
16:40 - Traian Băsescu: Anularea turului 1, la care visează PSD și PNL, nu este posibilă constituțional. Marea problemă este cum s-a ajuns ca 2 milioane de oameni să voteze un necunoscut. E treaba AEP să afle cu ce bani (VIDEO)
16:27 - Reacția vehementă a Nadiei Comănesci după ce Călin Georgescu i-a folosit imaginea: „Nu înţeleg şi cred că e bine să …”