Istoric: „Epidemia de coronavirus poate declanșa cel mai diabolic sistem totalitar care a existat vreodată”. Yuval Noah Harari, despre capcanele credinței în liberul arbitru
Istoricul israelian Yuval Noah Harari a susținut, într-un interviu pentru El Confidencial, că epidemia de coronavirus, mai precis necesitatea de a limita răspândirea SARS-CoV-2, este folosită ca scuză pentru ca oamenii să fie supravegheați și mai în detaliu cu ajutorul noilor tehnologii. Acesta a precizat că nu e împotriva tehnologiilor sau a tehnicilor de supraveghere, dar crede că este esențial ca informațiile colectate despre oameni să ajungă doar la autoritățile sanitare și să fie folosite strict în lupta cu epidemia.
Harari a mai afirmat că am ajuns la un stadiu de dezvoltare tehnologică și de supraveghere nemaiatins vreodată în istorie, astfel încât entitatea care primește informațiile colectate despre un om ajunge să-l cunoască mai bine decât se cunoaște el însuși. Prin urmare, deciziile persoanei supravegheate sunt ușor de anticipat și de manipulat. În acest context, conceptul de ”liber arbitru” e diluat și poate deveni chiar o capcană.
Istoricul atrage atenția că oamenii care cred că se bucură de liberul arbitru sunt cel mai ușor de manipulat tocmai pentru nu iau în calcul faptul că pot fi manipulați.
Yuval Noah Harari, despre iluzia liberului arbitru, tehnologia de supraveghere în vremea epidemiei și pericolele asupra democrației
În cărțile sale, istoricul a susținut că, așa cum în trecut Divinitatea era autoritatea supremă, în viitor algoritmii ar putea deveni, iar aceștia vor pune capăt liberlui arbitru al oamenilor. În acest context, Harari a fost întrebat dacă această criză sanitară, totuși, ne-ar putea face să credem că liberul arbitru, deciziile luate de oameni în general și de autorități în particular sunt mai importante ca oricând.
„Cred că principala problemă cu încrederea în liberul arbitru e că ne facem să ne complacem și să nu ne întrebăm de ce luăm anumite decizii și nu altele. Când crezi în liberul arbitru, ai senzația că orice ai alege ai ales pentru că așa ai vrut tu, că nu mai e nimic de analizat aici. De fapt, pe măsură ce știința și tehnologia devin tot mai sofisticate, noi înțelegem tot mai bine mecanismele biologice, sociale și culturale care stau la baza deciziilor noastre. De asemenea, e mai ușor ca niciodată să manipulezi deciziile indivizilor. Oamenii cel mai ușor de manipulat sunt chiar cei care cred în liberul arbitru, pentru că nici măcar nu suspectează că pot fi manipulați.
Prin urmare, trebuie să fim extrem de atenți la acest aspect. Pentru că, de fapt, vedem cum epidemia crește proporțiile acestei probleme, legitimând tehnologiile de supraveghere în masă. Asta face ca tu și eu să fim înțeleși mai bine decât ne cunoaștem pe noi înșine, astfel încât deciziile noastre să poată fi anticipate și manipulate mai bine ca oricând.
E prima dată în istoria umanității când poți urmări pe toată lumea tot timpul și în care poți să strângi și să analizezi atât de multe informații despre fiecare individ, încât poți să-l cunoști mai bine decât se cunoaște el.
Cu epidemia, e folosită scuza că trebuie întreruptă contagiunea, dar, dacă nu suntem atenți, asta ar putea fi la originea celui mai diabolic sistem totalitar care a existat vreodată. Libertatea noastră e serios amenințată. Nu cred că e inevitabil și nu cred că e prea târziu să oprim cele mai periculoase ramificații.
Eu nu sunt împotriva noilor tehnologii, nu sunt împotriva supravegherii. Avem nevoie de supraveghere pentru a lupta cu epidemia. Dar toate informațiile care sunt colectate ar trebui să ajungă la autoritățile responsabile cu Sănătatea, nu la poliție sau la marile corporații”, a explicat istoricul Yuval Noah Harari, pentru El Confidențial.
Yuval Noah Harari, un istoric care vorbește despre viitorul omenirii
Poate cea mai cunoscută carte scrisă de Yuval Noah Harari, ”Sapiens”, a devenit un uriaș succes internațional, fiind vândută în 12 milioane de exemplare.
După aceasta, istoricul a mai publicat două cărți, care nu mai vorbesc despre trecut, ci despre viitorul omenirii.
În ultima vreme, Harari a participat la mai multe conferințe, în care a vorbit despre impactul periculos pe care tehnologia îl poate avea asupra democrației, despre cum epidemia crește gradul de supraveghere asura populației și despre cum credința în liberul arbitru poate fi o capcană.