Conflictul dintre Israel și Palestina, vechi de secole, a izbucnit din nou cu lupte intense, lansări de rachete și atacuri aeriene din ambele părți pe 12 mai. Potrivit ultimelor cifre ale guvernelor ambelor părți, 35 de palestinieni, inclusiv nouă copii și o femeie au murit, iar cinci israelieni au fost uciși în atacuri aeriene.
Israelul a răspuns cu sute de atacuri aeriene în Gaza până pe 12 mai dimineață, ca ripostă la multiplele atacuri cu rachete ale grupurilor islamiste și ale altor militanți palestinieni la Tel Aviv și Beersheba.
Iată o cronologie a conflictului dintre Israel și Palestina. După primul război mondial: Marii Britanii i s-a dat mandatul pentru Palestina și Transjordania (teritoriile care includ zona actuală a Israelului, Iordaniei, Cisiordania și Fâșia Gaza). Imigrația evreiască în Palestina a continuat să crească semnificativ în perioada mandatului britanic în Palestina, iar naționalismul palestinian a fost răspunsul la aceasta.
După cel de-al doilea război mondial: Marea Britanie și-a ridicat controlul asupra zonei în 1948 și evreii au declarat crearea statului Israel, deoarece nu putea rezolva problema dintre evrei și arabi. Un conflict armat a început între cele două părți, deoarece palestinienii s-au opus puternic creării Israelului ca stat separat.
15 mai 1948: începe primul război arabo-israelian
1948-1949: 700.000 de palestinieni devin refugiați
1949: Israel semnează acorduri de armistițiu cu Egiptul, Iordania, Libanul și Siria
Iulie 1956: Al doilea război arabo-israelian izbucnește din cauza crizei Canalului de Suez
2 iunie 1964: s-a format Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP)
5 iunie 1967: are loc „Războiul de șase zile”. Până la 250.000 de palestinieni devin strămutați după războiul de șase zile
Dec. 9, 1987: începe prima Intifada Palestiniană. Intifada a izbucnit în inima Ierusalimului arab.
1991: Israel intră în primele negocieri directe cu Siria, Libanul, Iordania și palestinienii ca parte a Conferinței de la Madrid.
13 septembrie 1993: Acordul de pace de la Oslo este semnat de Israel și OLP
4 mai 1994: Acordul de la Cairo este semnat între Israel și OLP
5 noiembrie 1995: este asasinat prim-ministrul Israelului Yitzhak Rabin
27 august 2001: este eliminat liderul Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei
27 martie 2002: Atacul sinucigaș Hamas ucide 30 de civili israelieni în timpul Paștelui Seder
29 martie – 21 aprilie 2002: Israelul lansează operațiunea scut defensiv și invadează și ocupă o mare parte din Cisiordania
8 iulie 2014: Israelul lansează o operațiune de protecție împotriva militanților Hamas în Gaza
16 martie 2015: Primul ministru israelian Netanyahu a spus nu unei soluții cu două state în ajunul alegerilor.
5 februarie 2021: Curtea Penală Internațională decide că are competența de a investiga presupuse crime de război în teritoriile ocupate de Israel
Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. De partea cealaltă, grupurile militante palestiniene au lansat sute de rachete către centrul și sudulIsraelului. Luptele au stârnit îngrijorare pe scena globală, iar comunitatea internațională se teme că lucrurile ar putea scăpa de sub control.
Armata israeliană a continuat să își consolideze prezența de-a lungul frontierei, iar autoritățile au cerut locuitorilor din marja liniei de demarcație să rămână în apropiere de adăposturile antirachetă până la noi anunțuri. În orașele cu comunități arabe numeroase dinIsraelau avut loc noi proteste, iar forțele de ordine și protestatarii și-au măsurat forțele în ciocniri violente – un om a fost împușcat mortal.