Israelul se pregătește de un atac iminent. Indicii care arată că Iranul și Hezbollah vor să lovească în curând pe mai multe fronturi

Israelul se pregătește de un atac iminent. Indicii care arată că Iranul și Hezbollah vor să lovească în curând pe mai multe fronturi
Foto: Hepta - DPA Images / Belal Salem

Israelul este pregătit pentru potențiale atacuri ale Iranului și Hezbollah în zilele următoare și evaluează că atacurile ar putea veni de pe mai multe fronturi.

Israelul se pregătește de un război pe mai multe fronturi

SUA se străduiesc să activeze o coaliție regională care, la începutul acestui an, a reușit aproape în întregime să zădărnicească un atac anterior direct iranian asupra Israelului, se arată în rapoarte, în timp ce oficialii israelieni recunosc că de data aceasta ar putea exista pagube și victime, potrivit timesofisrael.

Un atac iranian ar putea avea loc chiar luni, potrivit site-ului Axios, care a citat oficiali americani și israelieni.

Iranul, aliatul său libanez Hezbollah și gruparea teroristă islamistă palestiniană Hamas dau vina pe Israel pentru uciderea de miercuri la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Asasinarea sa a avut loc la doar câteva ore după ce o lovitură susținută de Israel a ucis pe șeful militar al Hezbollah, Fuad Shukr, marți seara, lângă Beirut. Israelul și-a revendicat responsabilitatea pentru uciderea lui Shukr, dar nu a comentat oficial despre Haniyeh, a cărui moarte Hamas, Iran și aliații lor au pus-o pe seama Israelului.

Atât Iranul, cât și Hezbollah au jurat răzbunare pentru crimele care au avut loc pe fondul unor tensiuni deja explozive în contextul războiului în curs de desfășurare al Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza și al atacurilor Hezbollah asupra nordului Israelului despre care gruparea teroristă susținută de Iran spune că sunt în sprijinul Gazei.

Instituția de securitate israeliană este în „alertă maximă”, iar membrii unei coaliții internaționale conduse de SUA – inclusiv Marea Britanie și statele arabe aliate – care vizează contracararea potențialelor atacuri iraniene pe „mai multe fronturi” sunt pregătiți să încerce să îi descurajeze și să le intercepteze.

Atât Iranul, cât și Hezbollah au jurat răzbunare

Conducerea Israelului a purtat discuții cu privire la modul în care țara ar răspunde la astfel de atacuri, inclusiv ceea ce rapoartele au descris drept „o pregătire pentru o intrare într-un război total în acest context”.

Site-ul de știri Ynet a raportat, în mod similar, o rundă de întâlniri de securitate în Israel în weekend pentru a se pregăti pentru un atac care ar putea duce la un război pe ceea ce a spus că ar putea fi „cinci fronturi”, fără a detalia.

Miniștrilor li s-a spus să fie pregătiți pentru orice scenariu și că un atac ar putea veni în orice moment și ar putea implica „mii” de locuri distruse, se arată în raport.

Un înalt oficial israelian a declarat că Israelul și SUA ar putea lupta pentru a opri un atac de pe mai multe fronturi și că țara trebuie să se pregătească pentru „multe victime”. Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar permite, de asemenea, Israelului să răspundă cu mai multă forță și ar vedea întreaga lume în jurul Israelului, a susținut oficialul.

Channel 12 a remarcat că ediția de sâmbătă a ziarului iranian Kayhan pro-regim, în editorialul său, a avertizat că, spre deosebire de atacul aproape complet dejucat al Iranului din aprilie asupra Israelului, atacul său de această dată va viza zone din adâncul Israelului, cum ar fi Tel Aviv și Haifa , centre strategice și casele oficialilor israelieni.

Rețeaua a mai raportat că milițiile șiite din Irak amenință că vor lovi atât Israelul, cât și țintele SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)