Israelul renunță la certificatul sanitar pentru că „nu reduce infecţiile în spaţiile închise”
Deși Israelul este una dintre primele țări care a introdus obligativitatea certificatului sanitar, Ministerul israelian al Sănătăţii a anunțat că intenționează să renunțe treptat la acesta.
Începând din 7 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi solicitat la intrarea în cafenele, restaurante, baruri, hoteluri sau săli de sport. Totodată, Guvernul israelian a precizat că va publica o listă completă cu locurile unde va fi cerut documentul.
Israle a depășit vârful epidemiei cu Omicron
Renunțarea la certificatul verde vine în contextul în care Israelul se confruntă cu un număr record de contaminări legate de răspândirea variantei Omicron. În ultimele 24 de ore, în țară s-au înregistrat aproximativ 60.000 de cazuri noi de Covid-19.
Aproape 3000 de pacienți sunt internați în spitalele din Israel. Epidemiologul israelian Nadav Davidovitch susține că certificatul verde nu „nu reduce infecţiile în spaţiile închise precum teatrele”. Acesta a spus că documentul trebuie folosit în spațiile unde se cântă, se consumă alimente și se dansează.
Certificatul verde va fi folosit la evenimente cu „risc ridicat”
Autoritățile sanitare din Israel au anunțat că certificatul sanitar va fi folosit la evenimentele „cu risc ridicat”, între care se numără petrecerile și sărbătorile. De asemenea, testele PCR nu vor mai fi obligatorii pentru călătorii care părăsesc țara.
Spitalele din Israel se confruntă cu un volum mare de muncă, din cauza pacienților Covid-19, dar și a celor cu gripă.