Israelul îşi închide graniţele pentru străini, de teama noii tulpini de coronavirus

Publicat: 21 12. 2020, 21:02

Israelul a anunţat luni că va interzice intrarea în ţară a cetățenilor străini, pentru a limita răspândirea noii tulpini de coronavirus, considerată de către experți cu 70% mai contagioasă.

Israelul îşi închide graniţele pentru străini

Astfel, cetăţenii israelieni şi diplomaţii străini sunt singurii care vor mai avea voie să treacă graniţa de miercuri, la ora 14.00 (ora României).

Aceștia vor fi obligaţi să se autoizoleze acasă, cu excepţia cazului în care vin din Marea Britanie, Africa de Sud sau Danemarca, situaţie în care vor trebui să rămână în hoteluri de carantină special desemnate timp de 10-14 zile.

Noile măsuri se vor aplica iniţial timp de 10 zile, însă există posibilitatea ca măsura să fie prelungită.

Israelul a primit primele doze de vaccin anti-COVID de la gigantul farmaceutic Pfizer, la începutul lunii decembrie. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost primul din ţară care s-a vaccinat, pentru a da exemplu.

Amintim, la sfârşitul lui noiembrie, Israelul a achiziţionat opt milioane de doze de vaccin de la Pfizer, cu o livrare prevăzută începând cu ianuarie 2021, însă primele vaccinuri au sosit chiar înainte de Hanuka, Sărbătoarea evreiască a Luminilor

Cât de agresivă este noua tulpină de SARS-COV-2

Amintim, premierul britanic a anunțat sâmbătă cănoua tulpină de coronavirusidentificată în țară este cu până la 70% mai infecțioasă.

„Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei. Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente”, a spus luni ministrul Hancock într-o intervenţie în faţa parlamentului.

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a comentat pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

Noua tulpină de SARS-COV-2 se transmite mai ușor, atenționează medicul Adrian Marinescu.

„S-a discutat de câteva luni de zile despre o posibilă mutație a virusului. Ceea ce vedem astăzi în Marea Britanie nu este o variantă mai agresivă a virusului, dar are contagiozitate mari mare.Deja la cel de-al doilea val, vorbim despre o altăvariantă virală, care se transmite mai ușor. Nu sunt dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Britanie face notă separtă.

Mutațiile se petrec la orice virus și pot fi mai mult sau mai puțin stabile. Coronavirusurile, din care face parte SARS-COV-2, sunt virusuri clar, mai stabile decât marea majoritate a virusurilor, precum cele gripale. Din acest punct de vedere, pentru că sunt mai puține mutații, e mai ușor de obținut un vaccin”, a declarat Adrian Marinescu.

„Referitor la vaccin, momentan, nu trebuie să existe îngrijorări. Nu există dovezi care să arate că vorbim despre un virus mai sever. Timpul ne va spune în ce măsură vor influența aceste mutații. De aceea se face o monitorizare pentru eventualele surprize care ar putea să apară”, a mai declarat Marinescu.

Despre aceastănouă tulpină de coronavirus, șeful DSU, Raed Arafat, afirmă:

„Au apărut cazuri cu noua tulpină în alte două țări. Este clar că această tulpină nu a apărut ieri, ea a circulat, doar că ieri au fost date mai multe semnale de către autoritățile britanice despre agresivitatea cu care se răspândește, că ar fi mai contagioasă cu 70% față de cum era până acum. Nu cauzează o boală mai gravă, nu are mortalitate mai mare, dar contagiozitatea este mai mare. Așadar, trebuie să fim atenți pentru că, dacă începe să se răspândească, creșterea numărului de cazuri înseamnă presiune mai mare pe sistemul sanitar.”