Curtea Penală Internațională (CPI) ar putea emite în curând mandate de arestare pentru liderii israelieni și Hamas, inclusiv pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, după mai bine de șapte luni de la începutul războiului dintre cele două părți, pe baza unei cereri a procurorului șef al curții.
Israelul a încercat marți să controleze consecințele unei cereri din partea procurorului șef al tribunalului mondial pentru crime de război de a emite mandate de arestare pentru liderii israelieni și Hamas, o mișcare susținută de trei țări europene, inclusiv de aliatul cheie Franța, informează AP.
Belgia, Slovenia și Franța au declarat că susțin decizia procurorului Curții Penale Internaționale Karim Khan, care i-a acuzat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul său apărării Yoav Gallant și trei lideri Hamas – Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh de crime împotriva umanității în Fâșia Gaza și Israel.
Deși nimeni nu se confruntă cu o arestare iminentă, anunțul adâncește izolarea globală a Israelului într-un moment în care se confruntă cu critici tot mai mari chiar și din partea celor mai apropiați aliați ai săi cu privire la războiul din Gaza. Sprijinul din trei țări ale Uniunii Europene pentru emiterea mandatelor dezvăluie, de asemenea, diviziuni în abordarea Occidentului față de Israel.
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, s-a deplasat marți în Franța, iar întâlnirile sale de acolo ar putea da tonul pentru modul în care țările percep mandatele – dacă acestea vor fi emise în cele din urmă – și dacă acestea ar putea reprezenta o amenințare pentru liderii israelieni.
Israelul are în continuare sprijinul principalului său aliat, Statele Unite, precum și al altor țări occidentale care s-au pronunțat împotriva deciziei.
Dar dacă mandatele vor fi emise, acestea ar putea complica călătoriile internaționale pentru Netanyahu și Gallant, chiar dacă aceștia nu se confruntă cu niciun risc imediat de urmărire penală, deoarece Israelul însuși nu este membru al curții.
Pe măsură ce liderii israelieni au ajuns să se confrunte cu decizia procurorului, violența a continuat în regiune, cu un raid israelian în Cisiordania ocupată ucigând cel puțin șapte palestinieni, inclusiv un medic local, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Într-o declarație de luni seară despre cererile de mandat, Franța a spus că „sprijină Curtea Penală Internațională, independența acesteia și lupta împotriva impunității în toate situațiile”.
„Franța avertizează de mai multe luni cu privire la imperativul respectării stricte a dreptului internațional umanitar și în special asupra caracterului inacceptabil al pierderilor civile din Fâșia Gaza și a accesului umanitar insuficient”, se arată în declarația Franței, care găzduiește o mare comunitate evreiască și strânse legături comerciale și diplomatice cu Israelul.
Ministrul belgian de externe Hadja Lahbib a declarat luni într-o postare pe platforma de socializare X că „infracțiunile comise în Gaza trebuie urmărite penal la cel mai înalt nivel, indiferent de autori”.
Un complet format din trei judecători va decide dacă mandatele de arestare vor fi emise. Judecătorii au nevoie de obicei de două luni pentru a lua astfel de decizii.
Experții au avertizat că orice mandat ar putea complica relațiile dintre Israel și chiar aliații care au condamnat mișcarea.
Yuval Kaplinsky, un fost oficial înalt al Ministerului Justiției din Israel, a declarat că țările care sunt părți la tribunal ar fi obligate să-l aresteze pe Netanyahu sau Gallant dacă le vizitează, deși a spus că unele dintre aceste țări ar putea găsi lacune legale care le-ar putea ajuta să evite acest lucru.
___