Israelul este în alertă maximă pentru comemorarea din data de 7 octombrie, în timp ce escaladează conflictele din Gaza și Liban

Israelul este în alertă maximă pentru comemorarea din data de 7 octombrie, în timp ce escaladează conflictele din Gaza și Liban
Foto: Hepta - Abaca Press / Saher Alghorra

Rachetele israeliene au lovit peste noapte suburbiile din sudul Beirutului, în timp ce cel puțin 10 persoane au fost rănite după ce o rachetă Hezbollah a lovit orașul Haifa.

Israelul se așteaptă la atacuri armate, la un an de la data de 7 octombrie 2023

Israelul va organiza luni evenimente comemorative pentru prima comemorare a atacurilor din 7 octombrie, pe măsură ce războiul pe care l-a lansat ca răspuns escaladează pe două fronturi, cu bombardamente masive și ordine de evacuare în masă emise în Liban și Gaza, pe fondul posibilității tot mai mari ale unui atac aerian împotriva Iranului, anunță The Guardian.

În timp ce israelienii din toată țara se pregăteau să marcheze un an de când Hamas și-a lansat atacul devastator, o regiune care a ajuns într-o criză fără precedent era în alertă maximă.

În Israel, autoritățile au declarat că sunt în căutarea unor atacuri programate să coincidă cu aniversarea după ce un bărbat înarmat a deschis focul asupra pietonilor într-o stație centrală de autobuz dintr-un oraș din deșertul Negev, ucigând unul și rănind 10 în al doilea atac din ultima săptămână.

În Iran, aeroporturile au anunțat duminică după-amiază că vor anula toate zborurile în urma unui potențial indiciu că Teheranul se aștepta ca avioanele israeliene să lovească într-un raid împotriva bazelor militare, petroliere sau chiar nucleare iraniene. Cu toate acestea, restricțiile de zbor au fost ridicate după „asigurarea condițiilor de siguranță”, a declarat presa iraniană.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis că va riposta împotriva Iranului pentru o recentă lovitură cu rachete balistice asupra Israelului, dar a spus că va alege data și locul. Washington l-a rugat să nu depășească limitele care ar putea trimite regiunea într-un război total.

Israelul a atacat Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din fâșia Gaza

Înalți oficiali ai Casei Albe și ai Pentagonului s-au consultat cu Israelul cu privire la bombardamentele pe care le plănuiește. Joe Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să nu ținteze producția nucleară sau petrolieră iraniană, fapt care ar putea provoca represalii din partea Iranului împotriva infrastructurii vulnerabile israeliene.

Pentru prima dată în luni de zile, Israelul a trimis o coloană de tancuri în nordul Gazei și a lansat acolo operațiuni majore, înconjurând Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din fâșie, în timp ce bombardamentele au lovit o moschee și o școală în atacuri care au ucis 24 de oameni și a rănit alți 100.

Escaladarea din Gaza vine după ce atenția Israelului s-a reorientat în mare parte spre incursiunea sa în sudul Libanului, cea mai mare operațiune militară de acolo din 2006.

Părea să sfideze analiștii care spuneau că Israelul nu va încerca să ducă un război pe două fronturi atât în ​​Liban, cât și în Gaza. precum și o serie de atacuri aeriene cu Iranul.

Dar, duminică, Israelul a emis un nou ordin de evacuare general pentru tot nordul Fâșiei Gaza, unde rămân sute de mii de civili, așa cum un purtător de cuvânt al armatei a declarat, într-o „nouă fază a războiului” împotriva Hamas.

Asistenții locali au spus că moscheea, care se afla în apropierea spitalului al-Aqsa din Deir al-Balah, găzduia persoane care au fost strămutate în bombardamentele anterioare. Armata israeliană a susținut că moscheea a fi fost un „post de comandă Hamas”.

Netanyahu a vizitat duminică trupele din apropierea graniței cu Liban pentru prima dată și a declarat că Israelul va „ieși învingător” în conflict, în vreme ce liderii europeni, inclusiv Keir Starmer, au lansat apeluri reînnoite pentru încetarea focului pentru a opri războaiele simultane din Liban și Gaza care au ucis peste 42.000 de oameni în ultimul an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`