Israelul este acuzat de crime împotriva umanității din cauza strămutării forțate a peste 90% din palestinieni în Gaza
Israelul folosește ordinele de evacuare pentru a urmări „deplasarea forțată deliberată și masivă” a civililor palestinieni din Gaza, potrivit unui raport al Human Rights Watch, care spune că politica echivalează cu crime împotriva umanității, anunță The Guardian.
Israelul își accelerează eforturile de a tăia Fâșia Gaza în două
Grupul din SUA a adăugat că a strâns dovezi care sugerează „crima de război de transfer forțat [a populației civile]”, descriind-o drept „o încălcare gravă a convențiilor de la Geneva și o crimă în temeiul statutului de la Roma al curții penale internaționale.”
Raportul a fost publicat pe fondul dovezilor tot mai mari că Israelul își accelerează eforturile de a tăia Fâșia Gaza în două cu o zonă tampon și construiește o nouă infrastructură pentru a sprijini o prezență militară prelungită, cu un ritm crescut de demolări și distrugeri.
Locuitorii din nordul Gazei au spus că forțele israeliene asediau familiile strămutate și populația rămasă, pe care unii o estimau la câteva mii, ordonându-le să se îndrepte spre sud printr-un punct de control care separă două orașe și o tabără de refugiați de orașul Gaza.
Bărbații au fost ținuți pentru audieri, în timp ce femeilor și copiilor li s-a permis să plece spre orașul Gaza, au spus rezidenții și medicii palestinieni.
Cerând ca politica Israelului de strămutare forțată să fie investigată de către curtea penală internațională, Human Rights Watch a cerut, de asemenea, sancțiuni specifice împotriva Israelului, inclusiv încetarea vânzării de arme.
Raportul proeminentului grup internațional de drepturi, intitulat „Hopeless, Starving, and Besieged” arată că strămutarea forțată a palestinienilor în Gaza, se bazează pe una dintre cele mai controversate politici ale Israelului: utilizarea ordinelor de evacuare, care au determinat strămutarea în masă în interiorul Gazei, multe persoane fiind strămutate de mai multe ori.
1,9 milioane de palestinieni au fost strămutați forțat
Acest lucru a dus la strămutarea a peste 90% din populație – 1,9 milioane de palestinieni – și la distrugerea pe scară largă a unei mari părți a Gaza în ultimele 13 luni.
Raportul HRW este în contrast puternic cu evaluarea Departamentului de Stat al SUA la începutul acestei săptămâni conform căreia Israelul nu a încălcat legile americane privind blocarea furnizării de ajutoare după expirarea unui termen de 30 de zile pe care l-a dat Israelului pentru a spori accesul la ajutorul umanitar în Gaza sau riscă. având o oarecare asistență militară întreruptă.
A patra convenție de la Geneva prevede că, pe teritoriul ocupat de un beligerant, deplasarea civililor trebuie să aibă loc numai în circumstanțe excepționale din „motive militare imperative” sau pentru securitatea populației și necesită garanții și acomodare adecvată pentru primirea civililor strămutați.
Principiile directoare ale ONU privind strămutarea internă prevăd, de asemenea, că, în toate circumstanțele, părțile aflate în conflict trebuie „să prevină și să evite condițiile care ar putea duce la strămutarea persoanelor”.
În ciuda acestor condiții, Israelul a folosit în mod repetat ordinele de evacuare – în Liban, precum și în Gaza – pentru a strămuta forțat civilii, deși ordinele de evacuare nu au statut legal.
În timp ce liderii israelieni și Forțele de Apărare Israelului au justificat folosirea ordinelor de evacuare, susținând că utilizarea lor demonstrează aderarea Israelului la protejarea civililor în timp de război, grupul spune că, în schimb, au făcut rău palestinienilor.
Israelul a transformat zone mari din Gaza în zone de nelocuit
„Israelul susține că strămutarea aproape a întregii populații din Gaza a fost justificată pentru securitatea populației și din motive militare imperative și a luat măsurile necesare pentru a proteja civilii”, se spune în raport.
„[Dar], în loc să asigure securitatea civililor, „ordinele de evacuare” militare au cauzat un prejudiciu grav”, se arată în raport. „În mod demonstrat, Israelul nu a evacuat civili palestinieni din Gaza pentru securitatea lor, deoarece aceștia nu au fost în siguranță în timpul evacuărilor sau la sosirea în zonele sigure desemnate.
Nici Israelul nu a susținut în mod convingător că are un imperativ militar pentru a forța majoritatea civililor palestinieni să părăsească casele lor.”
Conform dreptului internațional, Israelul – în calitate de putere ocupantă din Gaza – are obligația legală de a facilita întoarcerea persoanelor strămutate la casele lor în zonele în care ostilitățile au încetat.
În schimb, spun rapoartele, Israelul a „transformat zone mari din Gaza în zone de nelocuit” efectuând demolări, distrugând intenționat sau distrugând grav infrastructura civilă, inclusiv școli și instituții religioase și culturale, inclusiv după ce ostilitățile au încetat în mare măsură într-o zonă.
HRW a adăugat că deplasarea permanentă a civililor pentru a crea zone tampon militare în Fâșia Gaza ar echivala, de asemenea, cu epurare etnică.