Israelul demarează primele teste clinice pe oameni ale unui potential vaccin anti-COVID-19

Publicat: 26 10. 2020, 10:05
foto: Pixabay

În prima zi a lunii noiembrie, Israelul va demara primele teste clinice efectuate pe oameni ale unui vaccin inovator împotriva COVID-19, scrie Reuters.

Israel: Primele teste clinice ale unui potențial vaccin anti-COVID-19

La debutul pandemiei, premierul Benjamin Netanyahu a mandatat Institutul Israelian de Cercetări Biologice (IIBR) să dezvolte un vaccin împotriva virusului care a infectat peste 300.000 de persoane în Israel.

Duminică, autorităţile au anunţat că primele teste clinice (efectuate pe oameni) ale acestui potenţial vaccin,denumit „BriLife”, urmează să înceapă la data de 1 noiembrie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 40 de „vaccinuri-candidat” sunt evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice pe subiecţi umani în întreaga lume. Zece dintre acestea se află în stadiul cel mai avansat, faza a 3-a, prin care sunt testați voluntari de pe mai multe continente.

În cazul studiului israelian, laboratoarele IIBR au produs un vaccin de tip VRV care a indus un „răspuns imun eficient”la animale mici, precum şoareci, hamsteri şi iepuri, dar şi la vieţuitoare mai mari, cum ar fi porcii, a declarat doctorul Shmuel Shapira, directorul institutului.

Astfel, pe 1 noiembrie, laboratorul va începe prima fază a studiilor clinice pe doi voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

După obţinerea primelor rezultate, studiul va trece la 80 de subiecți, urmând ca în decembrie numărul participanţilor să ajungă la 980, în cadrul celei de-a doua faze. În cele din urmă, studiul va include 25.000 de subiecţi pentru a treia şi ultima fază a testelor clinice, programată pentru aprilie sau mai.

Până în prezent, au fost obţinute 25.000 de doze, producţia urmând să crească la 15 milioane, un număr mai mare decât populaţia ţării (9 milioane de locuitori).

Israelul a ridicat măsurile restrictive de circulație

Săptămâna trecută, guvernul israelian a aprobat relaxarea anumitor măsuri de restricțieimpuse pentru evitarea răspândirii epidemiei COVID-19.

În ciuda faptului că grădinițele au fost deschise, copiii peste șase ani și adolescenții vor continuaînvățământul online, de acasă, pe durata întregii etape.

Nemulțumiți de măsurile impuse de autoritățile responsabile de limitarea răspândirii noului virus ucigaș, zeci de mii de elevi ultra-ortodocși au revenitla școlile primare religioase, după ce un rabin cunoscut a ordonat redeschiderea acestora, încălcând restricțiile guvernamentale. Rabinul Chaim Kanievsky a sfidat ordinele guvernului și în timpul primei perioade de interzicere a circulației în Israel, în martie, când a ținutdeschise școlile ultra-ortodoxe, susținând că noul coronavirus poate fi combătut prin evitarea bârfelor și calomniilor și punând nevoile celorlalți mai presus de cele proprii. În vârstăde 92 de ani, ChaimKanievsky a contractat noul virusCOVID-19.

„Avem una din cele mai scăzute rate de deces. Acest lucru ne permite să facem paşi spre o relaxare”, a spus premierul Netanyahu, motivând ridicarea restricțiilor.

Pentru a combate răspândirea epidemiei, autorităţile israeliene au ordonat în martie izolarea populaţiei, au închis şcolile, lăcaşurile de cult şi locurile de divertisment şi au interzis cetăţenilor să iasă la mai mult de 100 de metri de locuinţă, cu excepţia cazurilor în care se duc la muncă, dacă este cazul, sau la supermarket, spital sau farmacie. Totodată, purtarea măştii în public este obligatorie.