Israelul ar fi detonat pagerele mai devreme decât era planificat. Dispozitivele, programate să scoată un sunet suspect înainte să explodeze, pentru ca oamenii să le apropie de ureche, față

Israelul ar fi detonat pagerele mai devreme decât era planificat. Dispozitivele, programate să scoată un sunet suspect înainte să explodeze, pentru ca oamenii să le apropie de ureche, față
sursă foto: Hepta/ Sandro Basili/ABACAPRESS.COM

O sursă libaneză și o altă sursă au declarat pentru Reuters că Mossad – agenția de spionaj israeliană – a plasat explozibili în mii de pagere Hezbollah, care au fost importate cu luni în urmă, potrivit BBC.

Israelul ar fi detonat mai devreme pagerele de teamă să nu-i fie dejucat planul

Separat, surse israeliene și americane au declarat pentru Axios și Al-Monitor că exploziile au fost inițial planificate ca mișcare de deschidere a unei ofensive „totale” împotriva Hezbollah.

Dar, în ultimele zile, Israelul a devenit îngrijorat că Hezbollah a aflat de plan – așa că ele au fost detonate mai devreme decât era prevăzut.

„A fost un moment în care trebuia să se decidă dacă vor fi detonate sau nu vor mai putea fi folosite deloc”, a declarat un oficial american pentru Axios.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah va ține un discurs joi, se arată într-o declarație a grupului susținut de Iran. Nasrallah va aborda „cele mai recente evoluții”, adaugă grupul.

Tracy Chamoun, scriitoare și politiciană care anterior a servit ca ambasador al Libanului în Iordania a descris evenimentele de marți drept „înfiorătoare”.

Ea a spus că conducea în acel moment „în acea zonă – denumită suburbiile de sud, fortăreața Hezbollah”. În timp ce se afla în trecere, ea descrie că a văzut mulți oameni întinși pe drum, înainte de a fi luați și transportați la spital.

Chamoun a văzut un bărbat cu ochiul scos și pe altul „căruia i-a fost smulsă jumătate din față”: „Majoritatea exploziilor au avut loc la nivelul ochilor… Aceste pagere au emis un sunet înainte de a fi detonate pentru a-i încuraja pe oameni să le scoată din buzunare sau să le ia de pe birouri și să le ridice spre urechi, în zona feței”.

Ministrul libanez al sănătății a declarat ieri că cele mai multe răni par să fie la fețe și mâini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`