Israelul a tras cu tancul asupra unui grup de jurnaliști ucigând un angajat al agenției de presă Reuters, într-o zonă în care nu exista niciun schimb de focuri de armă, spune ONU
Armata israeliană a tras două runde de focuri cu tancul împotriva „jurnaliştilor clar identificabili” în Liban anul trecut, atunci când nu a existat niciun schimb de focuri în zonă. Tancul israelian care a ucis un jurnalist Reuters și a rănit alți șase în Liban anul trecut a tras două cartușe de 120 mm asupra unui grup de „jurnalişti clar identificabili”, încălcând legea internaţională, a constatat o investigaţie a ONU.
Israelul a încălcat legile dreptului internațional și a atacat jurnaliștii fără motiv
Ancheta Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (Unifil), rezumată într-un raport citat de Reuters, a spus că personalul său nu a înregistrat niciun schimb de foc peste granița dintre Israel și Liban cu mai mult de 40 de minute înainte ca tancul să deschidă focul asupra jurnaliștilor, ucigându-l pe Issam Abdallah, un jurnalist în vârstă de 37 de ani.
„Atacul asupra civililor, în acest caz, a jurnaliştilor clar identificabili, constituie o încălcare a UNSCR 1701 (2006) şi a dreptului internaţional”, se arată în raportul Unifil, referindu-se la rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate.
Raportul de șapte pagini din 27 februarie continuă: „Se precizează că nu a existat niciun schimb de foc peste Linia Albastră în momentul incidentului. Motivul atacului asupra jurnaliştilor nu este cunoscut”.
Conform rezoluției 1701, adoptată în 2006 pentru a pune capăt războiului dintre Israel și luptătorii Hezbollah libanezi, forțele de menținere a păcii ONU au fost dislocate pentru a monitoriza încetarea focului de-a lungul liniei de demarcație de 120 km sau Linia Albastră, dintre Israel și Liban.
Armata israeliană a atacat șapte jurnaliști
Ca parte a misiunii lor, trupele ONU înregistrează încălcări ale încetării focului și investighează cele mai flagrante cazuri.
Editorul-șef al Reuters, Alessandra Galloni, a cerut Israelului să explice cum ar fi putut avea loc atacul care l-a ucis pe Abdallah, în vârstă de 37 de ani, și să-i tragă pe cei responsabili la răspundere.
Raportul Unifil a fost trimis Națiunilor Unite la New York pe 28 februarie și a fost transmis armatelor libaneze și israeliene, au spus două persoane familiare cu problema.
Descoperirile Unifil oferă un sprijin suplimentar unei investigații Reuters care a arătat că cei șapte jurnaliști de la Agence France-Presse, Al Jazeera și Reuters, au fost loviți de două cartușe de 120 mm trase de un tanc aflat la 1,34 km distanță în Israel.
Grupul de reporteri a filmat bombardamentele transfrontaliere de la distanță în zonă deschisă pe un deal din apropierea satului libanez Alma al-Chaab timp de aproape o oră înainte de atac.