Israelul a oprit producția la unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale pe care le deține în Mediterana

Israelul a oprit producția la unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale pe care le deține în Mediterana
Foto simbol: Pixabay

Israelul a suspendat producția la zăcământul de gaz Tamar din largul coastei sale de sud și va căuta surse alternative de combustibil pentru a-și satisface nevoile, a declarat luni Ministerul Energiei, după trei zile de violență în regiune, scrie Reuters.

Chevron (CVX.N), care operează zăcământul, a confirmat că a fost instruit de către minister să închidă zăcământul, care este o sursă majoră de gaz pentru generatoarele de energie și industrie din Israel.

O parte din gazul de la Tamar este exportat și în Iordania și Egiptul vecine.

Măsura vine după ce oameni înarmați Hamas au izbucnit sâmbătă peste gardul din Gaza, în cea mai ucigașă incursiune pe teritoriul israelian de după atacurile Egiptului și Siriei în războiul de la Yom Kippur de acum 50 de ani.

„În urma situației, apărarea israeliană a dispus suspendarea temporară a furnizării de gaze naturale din zăcământul Tamar”, a declarat ministerul energiei într-un comunicat.

„Nevoile de energie ale economiei vor fi asigurate de combustibili alternativi. Industria energetică se pregătește să folosească combustibili alternativi pentru a-și alimenta stațiile.”

Într-o declarație separată, ministerul energiei a spus că guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu l-a autorizat pe ministrul Energiei Yisrael Katz să ordone stare de urgență pentru sectorul energetic al Israelului în următoarele două săptămâni, dacă se consideră necesar.

O astfel de mișcare ar permite guvernului să aloce gaze naturale consumatorilor în cazul în care apar lipsuri de aprovizionare, se arată în comunicat.

Tamar este situat la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de orașul Ashdod, de-a lungul coastei mediteraneene de sud a Israelului.

Platforma, care poate fi văzută din nordul Fâșiei Gaza într-o zi senină, se află în raza de acțiune a rachetelor din Fâșia Gaza.

Israelul a devenit un important furnizor regional de gaze cu începerea producției la zăcământul Tamar în urmă cu un deceniu, care a fost urmată de alte câteva dezvoltări de gaze.

Chevron deține un pachet de 25% din Tamar, în timp ce Isramco (ISRAp.TA) deține 28,75%, Mubadala Energy din Emiratele Arabe Unite 11%, Union Energy 11%, Tamar Petroleum (TMRP.TA) 16,75%, Dor Gas 4% și Everest deține 3,5%.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”