Israelul a lansat cu succes satelitul de spionaj Ofek 16 în spațiu. Benny Gantz: Vom continua să întărim capabilitățile țării pe fiecare front (VIDEO)

Publicat: 06 07. 2020, 11:29
foto: Hepta.ro / DPA Images / Koby Gideon

Israelul a lansat, luni, un nou satelit de spionaj, despre care susține că va furniza servicii de monitorizare de mare calitate pentru structurile sale de informații militare, transmite Reuters.

Israelul a lansat cu succes satelitul de spionaj Ofek 16 în spațiu

Vestea vine în contextul în care Israelul a tot continuat să își dezvolte capabilitățile de monitorizare, astfel încât să urmărească mai îndeaproape puterile inamice precum Iranul, al cărui program nuclear îl vede drept o amenințare majoră.

Satelitul, ce a fost intitulat Ofek 16, a fost lansat spre spațiu în dimineața zilei de luni, cu ajutorul unei rachete Shavit care a fost dezvoltat pe plan local și care a mai fost utilizat și în trecut pentru lansarea sateliților Ofek.

Ce a declarat Benny Gantz, ministrul israelian al apărării

„Vom continua să întărim și să menținem capabilitățile Israelului pe fiecare front, în fiecare loc”, a afirmat Benny Gantz, ministrul israelian al apărării și partener de coaliție al premierului Benjamin Netanyahu. Cei doi au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de coaliție, după o serie de negocieri politice aparent interminabile generate de alegeri generale cu un rezultat prea puțin tranșant.

Ministerul israelian al Apărării a descris Ofek 16 drept „un satelit de recunoaștere de tip electro-optic cu capabilități avansate”. Primele imagini vor fi primite în aproximativ o săptămână.

Israel Aerospace Industries, companie deținută de stat, a fost principalul contractor din proiect, iar încărcătura utilă a fost dezvoltată de Elbit Systems.

Evenimentul de luni a reprezentat prima lansare a unui satelit israelian de la momentul când Amos-17 al Spacecom își lua zborul din Florida, în 2017. Programul de sateliți al Siraelului,, care a fost activ încă din anul 1988, „crește semnificativ capabilitățile de informații ale Statului Israel, prin tehnologia avangardistă și prin capabilitățile dezvoltate de Israel Aerospace Industries, dar și de industriile partenere”, a subliniat Benny Gantz.

După lansare, satelitul a început să orbiteze în jurul Terrei și să transmită date specifice. Inginerii au demarat o serie de teste planificate în prealabil, pentru a determina proprietățile și performanța sistemului, înainte ca acesta să treacă la activități operaționale depline. Odată operaționalizat, el va fi în sarcină unei unitățide informații militare din Armata Israeliană, potrivit The Jerusalem Post.

Amnon Harari, șeful structurii pentru administrarea spațiului și a sateliților, le-a transmis reporterilor că programul „va fi folosit pentru monitorizarea amenințărilor cu care se confruntă Statul Israel, care au nevoie de monitorizare constantă. Potrivit oficialului israelian, programul spațial al Iranului este „o amenințare pe care trebuie să o monitorizăm”, în ciuda eșecurilor din ultimii ani.

„Iranul investește masiv în construirea programului spațial și a puterilor sale din sector. Efortul există și trebuie să plecăm de la premisa că în cele din urmă vor ajunge la un nivel semnificativ în această zonă. Deși să atingă o tehnologie de genul celei avute de Ofek 16 va dura mult timp, este o amenințare pe care trebuie să o monitorizăm”, a mai spus Harari.

Satelitul, care le transmite inginerilor primele semnale că funcționează corespunzător, se va alătura altor sateliți care analizează acțiunile Iranului și ale altor puteri ostile. Cu toate că Ofek 16 este asemănător cu Ofek 11 la nivel de capabilități, au existat îmbunătățiri precise care vor maximiza rezultatele operaționale.

Israelul investește anual sute de milioane de euro în industria spațială. Programul multianual nu numai că întărește industria de tehnologie înaltă și creează mii de locuri de muncă, dar îmbunătățește și capabilitățile strategice ale țării. Investițiile din sector se concentrează preponderent pe sistemele de apărare strategică, dar industria de sateliți alimentează inovarea și apariția de noi soluții, iar industria de sateliți împinge constant la depășirea de noi bariere, prin combinarea ingineriei avansate și a condițiilor provocatoare pe care le implică lansările spațiale și operațiunile specifice.