Israelul a bombardat în centrul Beirutului, pentru prima dată după 18 ani, pe fondul unor noi atacuri în Liban și Yemen

Israelul a bombardat în centrul Beirutului, pentru prima dată după 18 ani, pe fondul unor noi atacuri în Liban și Yemen
Sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naaman/dpa

Un grup militant palestinian a declarat că trei dintre liderii săi au fost uciși într-un atac israelian în centrul Beirutului luni dimineața, în ceea ce ar fi pentru prima dată când armata israeliană ar lovi centrul capitalei Libanului din 2006, în timp ce a executat alte atacuri în Liban și Yemen.

Două etaje ale unui bloc de apartamente – complet distruse

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), un grup militant care participă la lupta împotriva Israelului, a declarat că trei personalități importante au fost ucise în atacul de la Beirut, iar filmările inițiale de la fața locului arată două etaje ale unui bloc de apartamente complet distruse.

Două cadavre au fost întinse pe stradă deasupra unei mașini în afara clădirii, aparent aruncate acolo de forța exploziei. Zgomotul exploziei s-a auzit în tot orașul.

Bombardamentul de la Beirut, efectuat cu ajutorul unei drone, potrivit unei surse citate de Agence France-Presse, a lovit în apropierea intersecției Kola, un punct de referință popular în oraș, unde taxiurile și autobuzele se adună pentru a prelua pasagerii.

Israelul și-a limitat până acum atacurile asupra capitalei Libanului la suburbiile sale sudice. Atacul aerian pune sub semnul întrebării care zone din Beirut sunt încă ferite de campania aeriană militară a Israelului. Dronele israeliene au zburat deasupra Beirutului o mare parte a zilei de duminică.

Peste 1.000 de libanezi au fost uciși și 6.000 de răniți în ultimele două săptămâni

Atacul aerian de luni vine după ce Ministerul Sănătății din Liban a declarat că 105 de persoane au fost ucise și alte 359 au fost rănite în urma atacurilor israeliene de duminică în toată țara.

Peste 1.000 de libanezi au fost uciși și 6.000 de răniți în ultimele două săptămâni, se arată în comunicat. Guvernul a spus că un milion de oameni – o cincime din populație – și-au părăsit casele.

Duminică, Israelul a lansat și un val de lovituri aeriene împotriva țintelor Houthi din Yemen, alimentând temerile pentru un conflict regional devastator pe mai multe fronturi.

Atacul asupra portului Hodeidah din Yemen a implicat zeci de avioane israeliene și pare să fi vizat instalații de combustibil, centrale electrice și docuri din porturile Ras Issa și Hodeidah. Este una dintre cele mai mari astfel de operațiuni văzute până acum în criza de aproape un an din regiune.

Presa Houthi a raportat că loviturile au ucis patru persoane și au rănit 33. Rezidenții au spus că loviturile au cauzat întreruperi de curent în majoritatea părților din Hodeidah.

În Liban, Hezbollah a confirmat că Nabil Kaouk, șeful adjunct al consiliului său central, a fost ucis sâmbătă, făcându-l al șaptelea lider Hezbollah ucis în loviturile israeliene în puțin peste o săptămână.

Grupul a confirmat, de asemenea, că Ali Karaki, un alt comandant superior, a murit în atacul aerian de vineri care a ucis liderul Hezbollah Hassan Nasrallah. Trei zile de doliu au fost anunțate, începând de luni, după uciderea lui Nasrallah.

Hezbollah a negat afirmațiile conform cărora Abu Ali Rida, comandantul unității Bader a grupului din sudul Libanului ar fi fost ucis. Rida este ultimul comandant militar superior al Hezbollah care rămâne în viață.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`