Israelul a bombardat luni Fâșia Gaza din aer, de pe mare și de pe uscat, în timp ce războiul din teritoriul palestinian nu dă semne de slăbire, Hamas afirmând că se retrage din negocierile de armistițiu., anunță France24
Obuzele au căzut în ploaie în cartierele Tal Al-Hawa, Sheikh Ajlin și Al-Sabra din orașul Gaza, au raportat corespondenții AFP, în timp ce martorii oculari au spus că armata israeliană a bombardat zona Al-Mughraqa și periferia de nord a taberei de refugiați Nuseirat din centrul orașului Gaza.
Paramedicii din Semiluna Roșie Palestiniană au declarat că au recuperat cadavrele a cinci persoane, inclusiv trei copii, după atacurile aeriene israeliene în tabăra Al-Maghazi, tot în centrul Fâșiei Gaza.
Între timp, martorii oculari au raportat focuri de armă israeliene la est de Khan Yunis, în sudul Gazei, și atacuri cu bombardamente și elicoptere Apache în zonele de vest ale orașului cel mai sudic Rafah.
Armata israeliană a declarat că își continuă activitatea pe întreg teritoriul de coastă și a spus că a efectuat raiduri în Rafah și centrul Gazei care au ucis „un număr de” militanți, precum și lovituri aeriene în toată fâșia în ultima zi.
De asemenea, a mai spus că forțele sale navale au tras în ținte din Gaza.
Școala din Nuseirat a fost a cincea școală administrată de ONU folosită ca adăpost, lovită de Israel în puțin peste o săptămână.
Bombardamentele necruțătoare au venit pe măsură ce perspectivele unui armistițiu s-au diminuat, la fel ca un acord de eliberare a ostaticilor.
Hamas, gruparea islamistă susținută de Iran cu care Israelul s-a luptat în Gaza de peste nouă luni, a declarat că se retrage din discuțiile de încetare a focului.
Decizia a urmat unei lovituri israeliene care îl viza pe șeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, despre care ministerul sănătății din Gaza a declarat că a ucis 92 de persoane.
Soarta lui Deif rămâne necunoscută, premierul israelian Benjamin Netanyahu declarând că „nu există nicio certitudine” că a murit, în timp ce un înalt oficial al Hamas a declarat pentru AFP că Deif „supravegheează direct” operațiunile.
Vorbind după lovitura de la Al-Mawasi, un al doilea înalt oficial al grupării militante a citat „masacrele” israeliene și atitudinea sa față de negocieri drept motiv pentru suspendarea negocierilor.
Dar, potrivit oficialului, Haniyeh le-a spus mediatorilor internaționali că Hamas este „gata să reia negocierile” atunci când guvernul israelian „demonstrează seriozitate în a ajunge la un acord de încetare a focului și la un acord de schimb de prizonieri”.
Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a sugerat că un acord ar putea fi aproape, spunând la un summit NATO că ambele părți au convenit asupra unui cadru pe care el l-a stabilit la sfârșitul lunii mai.
Hamas a atacat luni SUA, acuzând-o că sprijină „genocidul” prin furnizarea Israelului de arme „interzise la nivel internațional”.
„Condamnăm în cei mai fermi termeni… disprețul american pentru sângele copiilor și femeilor poporului nostru palestinian… prin furnizarea de toate tipurile de arme interzise ocupației „israeliene””, arată o declarație a presei guvernamentale.
Discuțiile dintre părțile în conflict au fost mediate de Qatar și Egipt, cu sprijinul SUA, dar lunile de negocieri nu au reușit să aducă niciun rezultat.