Israel vrea să descurajeze Iran și Hezbollah și folosește intenționat „forță disproporționată” în Gaza, inclusiv împotriva țintelor civile (document al ambasadei olandeze)

Israel vrea să descurajeze Iran și Hezbollah și folosește intenționat „forță disproporționată” în Gaza, inclusiv împotriva țintelor civile (document al ambasadei olandeze)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Israel folosește în mod deliberat „forță dispropoționată” în Fâșia Gaza și țintește „infrastructură civilă” într-un efort de a-și limita propriile pierderi și de a-și demonstra „forța militară”, se susține într-un memo confidențial al ambasadei olandeze la Tel Aviv, relatează Politico.

Statul Israel, acuzat în document că folosește intenționat „forță disproporționată” în Gaza

Documentul, care a fost elaborat de atașatul militar al ambasadei și a fost consultat de publicația olandeză NRC, analizează strategia militară a Israelului în Gaza, acolo unde forțele israeliene efectuează lovituri aeriene și o invazie terestră ca răspuns la atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie.

Atașatul militar olandez susține că armata israeliană folosesc forța letală într-o încercare de a-și limita propriile pierderi și de a arăta „forță militară credibilă pentru a arăta Iranului și împuterniciților săi (precum Hezbollah) că nu se vor da în lături de la nimic”, relatează NRC.

Această strategie are „intenția de a cauza în mod deliberat distrugeri masive infrastructurii și centrelor civile” din Fâșia Gaza, vizând locuințe, poduri și drumuri și provocând totodată victime numeroase în rândul civililor, ceea ce explică „numărul mare de morți” din rândul civililor.

Abordarea Israelului încalcă „tratatele internaționale și legile războiului” și sporește șansa de escaladare regională, se mai susține în același memo.

Atașatul militar al ambasadei olandeze spune că Statul Israel încearcă să elimine complet amenințarea reprezentată de Hamas, un „obiect militar care este practic imposibil de atins”.

În același memo, guvernul olandez este acuzat că e conștient de „abordarea nemiloasă” a Israelului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie