Autoritățile din Israel închid, începând de luni, traficul aerian internațional de pasageri, încercând astfel să limiteze intrarea pe teritoriul țării a unor persoane care ar putea să fie infectate cu noile tulpini ale coronavirusului care s-au dovedit a fi mult mai contagioase decât varianta cunoscută inițial, informează timesofisrael.com. Decizia a fost luată în plină campanie de vaccinare anti-COVID-19, campanie care începe să dea rezultate îmbucurătoare. Asta pentru că există date potrivit cărora, la trei săptămâni după administrarea primei doze există deja o scădere cu 60% a spitalizărilor cu COVID-19 în rândul persoanelor de peste 60 de ani.
Membrii Guvernului israelian au aprobat duminică propunerea de interzicere a zborurilor de intrare și de ieșire, cu mici excepții. Măsura se va aplica până la finalul lunii ianuarie. Astfel, aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv va fi închis aproape complet în următoarea săptămână pe fondul temerilor legate de răspândirea noilor tulpini de coronavirus.
Potrivit sursei citate, în propunerea de măsuri adoptată de Guvernul din Israel se menționează că tuturor aeronavelor străine li se va interzice intrarea în spațiul aerian israelian sau aterizarea pe aeroportul Ben Gurion. Excepție vor face avioanele de marfă, avioanele de urgență și aeronavele care traversează spațiul aerian israelian fără aterizare.
Restricțiile vor viza și plecările de pe aeroportul israelian. Decolările vor fi limitate la cei care călătoresc pentru tratament medical, activități profesionale considerate esențiale, proceduri legale, înmormântarea unei rude sau care călătoresc dintr-o reședință în alta.
„Cu rare excepţii, închidem ermetic spaţiul aerian pentru a preveni intrarea variantelor virusului şi de asemenea pentru a asigura o avansare rapidă în campania noastră de vaccinare”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.
”În această săptămână de închidere a spațiului aerian, vom vaccina încă un milion de israelieni”, a mai spus Netanyahu.
Între timp, Israelul începe să consemneze primele rezultate pozitive ale campaniei de imunizare a populației, potrivit aceleiași surse. Deși efectele complete ale serului anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech apar la o lună după administrarea primei doze, adică la 10 zile după rapel, datele din Israel arată că există o scădere puternică a infecțiilor chiar mai devreme. Maccabi Healthcare Services a raportat că a constatat o reducere cu 60% a infecțiilor cu coronavirus la trei săptămâni după administrarea primei doze.
Până în ziua 23, adică la două zile după ce a fost primită și a doua doză a fost înregistrată o scădere cu 60% a spitalizărilor în rândul persoanelor de peste 60 de ani. La aceste concluzii s-a ajuns după monitorizarea a 50.777 de pacienți.
De altfel, recent autoritățile israeliene anunțau că rata de transmitere a coronavirusului în această țară a scăzut sub 1 pentru prima dată de la finele lunii octombrie. Asta înseamnă că numărul cazurilor active este în descreștere, iar contagiozitatea nu mai e la fel de mare.