Israel și Hamas au convenit pentru o încetare a focului timp de patru zile. Vor fi eliberați 50 de ostatici ținuți în Gaza și 150 de femei și copii prizonieri în Israel

Israel și Hamas au convenit pentru o încetare a focului timp de patru zile. Vor fi eliberați 50 de ostatici ținuți în Gaza și 150 de femei și copii prizonieri în Israel
Imagine din Fâșia Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / Mohamed Zaanoun

Guvernul israelian a anunțat acordul pentru eliberarea a 50 de ostatici, toți femei și copii, timp de patru zile, timp în care va fi pauză între bombardamente.

Grupuri de 12-13 ostatici vor fi eliberate zilnic

Times of Israel anunță că ar putea fi eliberați încă 30 de ostatici și că pauza între bombardamente ar putea fi prelungită „cu o zi pentru fiecare grup de încă 10 ostatici israelieni”.

Anterior, presa israeliană, inclusiv știrile Canalului 12, a raportat că, dacă înțelegerea va fi aprobată, prima eliberare a ostaticilor este așteptată joi.

Întârzierea se datorează faptului că, dacă acordul este convenit, trebuie să existe o perioadă de așteptare de 24 de ore înainte de a fi implementat, pentru a oferi cetățenilor israelieni șansa de a cere Curții Supreme să blocheze eliberarea prizonierilor palestinieni, potrivit rapoartelor din presa israeliană.

150 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați ca parte a acordului, spune Hamas

Hamas va elibera 50 de femei și copii cu vârsta sub 19 ani în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, a anunțat gruparea militantă într-un comunicat citat de Reuters.

Traficul aerian se va opri complet în sudul Gazei în timpul celor patru zile și pentru perioade zilnice de șase ore în nord, a spus Hamas.
Sute de camioane vor avea voie să transporte ajutoare umanitare în toate zonele din Gaza.

Biden le-a mulțumit Qatarului și Egiptului pentru negocierile cu ambele părți.
Președintele american Joe Biden a lansat o declarație în care salută acordul pentru o pauză a luptei și eliberarea ostaticilor și prizonierilor. Biden le mulțumește „Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani al Qatarului și președintelui Abdel-Fattah El-Sisi al Egiptului pentru cooperarea dintre ei pentru acest acord”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`