2000 de israelieni au protesat împotriva restrângerii drepturilor democratice adoptate de premierul Netanyahu, pe fondul pandemiei de COVID-19, păstrând distanța de 2 metri

Sursa foto: Getty Images

Mai bine de 2000 de israelieni au protestat împotriva restrânegerii libertăților, duminică, în Piața Rabin din Tel Aviv, păstrând o distanță de 2 metri, unii față de ceilalți.

Fiecare protestatar a ocupat un loca marcat de poliție, iar organizatorii au fost oferit măști de protecție, condiție esențială pentru desfășurarea protestului.

Demonstrațiile „Drapelului Negru”, care au început în martie,când sute de oameni din mașini au condus la Ierusalimcaun răspuns la politicile stricte luate împotriva coronavirusului, care includ urmărirea telefonică a populației.

În timp ce Netanyahu și fostul său rival Benny Gantz lucreză pentru a forma un guvern funcțional, liderii partidului Yesh Atid, îi acuză de sugrumarea democrației israeliene.

“A început cu coronavirusul, când guvernulînainteazăproiecte antidemocratice. M-am trezit și mi-am dat seama că nu există alternativă, mâine va fi prea târziu.Așa mor democrațiile în secolul XXI. Nu sunt șterse de tancuri care depășesc parlamentul. Mor din interior”, au declarat protestatarii.

Fluturând steaguri negre și purtând pancarte cu„Salvați Democrația!”, protestatarii au cerut partidulelor să nu se alătureunei coaliții conduse de premierul Netanyahu, care este pus sub acuzația penală pentru trei cazuri de corupție.

Restricțiile au început să fie slăbite, în condițiile în care rata îmbolnăvirilor a scăzut

Primul Ministru Benjamin Netanyahu a anunțat sâmbătă, 18 aprilie, într-un mesaj televizat că unele dintre măsurile de izolare COVID-19 vor începe să se relaxeze începând de duminică, aprilie 19, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri.Locurile de muncă au posibilitatea de a crește numărul de angajați de la 15% la 30%, unele sectoare putând să-și reia activitatea economică.Magazinele care vând produse electronice și electrocasnice, opticieni și alte magazine pot, de asemenea, să se redeschidă atâta timp cât sunt puse în aplicare măsuri stricte de distanțare socială.

Mall-urile și piețele mari vor rămâne închise.Persoanelor li se permite, de asemenea, să se plimbepână la 500 m distanță de locuință, alături deo altăsingură persoană.Rugăciunile în aer liber sunt permise în grupuri de pânăla zece persoane, atât timp cât există 2 m distanță, iar toată lumea poartă mascăde protecție.Primul Ministru Netanyahu a avertizat că măsurile restrictive anterioare pot fi reimplementate dacă rata infecțiilor crește.

Alte restricții rămân în vigoare, inclusiv impunerea obligației ca toate persoanele să poarte măști în public. Complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim va rămâne închis în timpul Ramadanului, iar cetățenilor musulmani li se cere să evite adunările familiale în grupuri mari. Ramadanul urmează să înceapă joi, 23 aprilie și să se încheie vineri, 22 mai. Cetățenii străini nu au voie să intre în țară și majoritatea companiilor aeriene au suspendat zborurile directe către Israel.

Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, acord privind formarea unui guvern de uniune națională

Cea mai mare criză politică din istoria recentă a Israelului este pe cale să fie depășită după ce mandatul încredinţat lui Benny Gantz, principalul rival al premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu, a expirat luni, la miezul nopții. În acest context, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, le-a acordat 48 de ore în plus premierului Benjamin Netanyahu şi fostului său adversar Benny Gantz pentru a forma împreună un guvern, scenariu care permite evitarea declanșării unor noi alegeri anticipate.

Decizia președintelui Reuven Rivlin are loc pe fondul unei înțelegeri între Benny Gantz și Benjamin Netanyahu privind formarea unui guvern de uniune națională în Israel.

Până duminică, autoritățile israeliene au raporta un număr de13,654 de infectări cu coronavirus, dintre care 173 de persoane au fost răpuse de temutul virus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`