Israel l-ar fi ucis pe Yahya Sinwar, liderul Hamas și creierul masacrului din 7 octombrie 2023

Israel l-ar fi ucis pe Yahya Sinwar, liderul Hamas și creierul masacrului din 7 octombrie 2023
Liderul Hamas, Yahya Sinwar. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Mohammed Talatene

Armata israeliană probabil l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, în timpul unui atac în Gaza, au declarat doi oficiali israelieni, joi, pentru Politico.

Israel l-ar fi ucis pe Yahya Sinwar

Sinwar a condus operațiunile Hamas în Gaza începând din 2017 și se crede că el a fost arhitectul-cheie al atacului din 7 octombrie 2023, când militanții palestinieni au ucis 1.200 de oameni în Israel.

În iulie, la Teheran, Israel l-a eliminat pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, iar apoi, în septembrie, la Beirut, l-a ucis și pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.

„Vom ajunge la fiecare terorist – și îl vom elimina”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în contextul în care autoritățile au preluat trupul neînsuflețit pentru teste de ADN.

Un oficial de rang înalt din guvernul israelian, care a vorbit sub anonimat despre acest subiect sensibil, spune că „pare” că Sinwar a fost ucis, dar a precizat că moartea liderului Hamas „încă nu a fost confirmată” și că armata israeliană și comunitatea de intelligence fac demersuri pentru coroborarea probelor.

Hamas îi ținea pe ostatici în zona ascunzătorilor lui Sinwar

Ostaticii israelieni ai Hamas au fost ținuți în apropierea ascunzătorilor folosite de Sinwar, ca formă de a-i descuraja pe militarii israelieni din eventuale atacuri.

Există temerea că unii ostatici ar fi putut fi prinși în atacul care l-a vizat pe Sinwar sau că luptătorii l-ar putea răzbuna prin uciderea persoanelor captive.

„În clădirea în care au fost eliminați teroriștii, nu existau semne ale prezenței ostaticilor în zonă. Forțele care operează în zonă continuă să opereze cu prudența necesară”, a declarat armata israeliană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`