Israel își retrage diplomații din Turcia. Erdogan, criticat vehement de oficialii israelieni: „Și-a dezvăluit adevărata față. Sprijină teroarea Hamas-Daesh” / „Un șarpe va rămâne un șarpe. E un antisemit”

Israel își retrage diplomații din Turcia. Erdogan, criticat vehement de oficialii israelieni: „Și-a dezvăluit adevărata față. Sprijină teroarea Hamas-Daesh” / „Un șarpe va rămâne un șarpe. E un antisemit”
Recep Tayyip Erdogan al Turciei, prezent la o manifestație pro-palestiniană, pe 28 octombrie 2023, la Istanbul. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tolga Ildun

Statul Israel a anunțat sâmbătă că își retrage diplomații din Turcia pentru a „reevalua relațiile”, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdogan a continuat să critice vehement statul evreu pentru acțiunile din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.

„În lumina retoricii crescânde a Turciei, am dispus întoarcerea reprezentanților diplomatici din Turcia pentru a reevalua relațiile Israel-Turcia”, a anunțat ministrul israelian al afacerilor externe, Eli Cohen.

Președintele Turciei, Erdogan, a participat sâmbătă la un miting pro-palestinian la Istanbul și a anunțat că Ankara se pregătește să declare oficial Israelul „criminal de război” pentru acțiunile din Fâșia Gaza.

„Israel a comis în mod deschis crime de război de 22 de zile, dar liderii occidentali nu pot nici măcar să ceară Israelului o încetare a focului, darămite să reacționeze. Vom spune lumii întregi că Israel este un criminal de război. Facem pregătiri în acest sens. Vom declara Israel drept criminal de război”, a spus liderul turc.

Guvernul lui Erdogan restabilise de puțină vreme relații diplomatice depline cu Israel.

Erdogan al Turciei, criticat vehement de oficialii israelieni

Israel Katz, ministru israelian al energiei și, de anul viitor, ministru al afacerilor externe, a spus că Erdogan „și-a dezvăluit adevărata față” la mitingul de la Istanbul.

„Omul Frăției Musulmane sprijină teroarea Hamas-Daesh. Nici măcar keffiyehul nu va acoperi rușinea”, a declarat Israel Katz.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a fost la fel de vehement: „Un șarpe va rămâne un șarpe. A încercat să își îmbunătățească imaginea, dar rămâne un antisemit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră