Israel își intensifică atacurile asupra școlilor din Gaza, deși în aceste clădiri sunt cazați cei mai mulți civili, cei mai mulți copii

Israel își intensifică atacurile asupra școlilor din Gaza, deși în aceste clădiri sunt cazați cei mai mulți civili, cei mai mulți copii

Israelul a bombardat peste 500 de școli din Gaza în ultimele 10 luni. Săptămâna trecută, peste 100 de oameni au fost uciși după ce Israelul a lovit o școală din orașul Gaza care adăpostește palestinieni strămutați, în timp ce Națiunile Unite acuzau Israelul că intensifică atacurile asupra școlilor, arată Al Jazeera.

Bombardarea școlii al-Talbin de sâmbătă a declanșat indignarea globală

Paramedicii de la fața locului au descris măcelul ca fiind îngrozitor, cu „corpuri sfâșiate în bucăți”. Israelul a susținut că luptătorii Hamas și Jihadul Islamic Palestinian operau din școală – o afirmație care a fost respinsă de Hamas.

Israelul a atacat în mod repetat școlile, spitalele și universitățile din Gaza, susținând că clădirile au fost folosite în scopuri militare fără a furniza nicio dovadă în acest sens.

Cu numeroase ordine de evacuare de la începutul războiului din Gaza pe 7 octombrie, școlile au fost adesea folosite pentru a adăposti aproape două milioane de palestinieni strămutați în enclava asediată.

Conform celei de-a patra Convenții de la Geneva, școlile sunt considerate bunuri civile și ar trebui protejate de atacuri. Cu toate acestea, într-o perioadă de 10 zile în august, forțele israeliene au lovit cinci școli din orașul Gaza, ucigând peste 179 de persoane și rănind mai multe.

Unde au avut loc atacurile aramatei israeliene asupra școlilor în august

Cel puțin 15 persoane au fost ucise și peste 29 au fost rănite într-un atac israelian asupra școlii Dalal al-Mughrabi pe 1 august, potrivit oficialilor.

Două zile mai târziu, bombardamentele asupra școlilor Hamama și al-Huda au ucis 17 și au rănit peste 60 de persoane.

Pe 4 august, cel puțin 30 de persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite după ce Israelul a lovit școlile Nassr și Hassan Salameh din cartierul Nassr din orașul Gaza.

Potrivit datelor compilate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), până la 6 iulie, 564 de școli din Fâșia Gaza au fost direct lovite sau avariate de atacurile israeliene, sursă foto: captură YT

Israelul a bombardat școlile Abdul Fattah Hamouda și az-Zahra, ucigând 17 și rănind alte zeci, pe 8 august.

Cel mai grav atac din ultimele săptămâni a fost asupra școlii al-Tabin, despre care Hind Khoudary din Al Jazeera a spus că a fost țintită de cel puțin trei atacuri cu rachete.

Raportorul special al ONU pe teritoriul palestinian ocupat, Francesca Albanese, a condamnat atacul.
„Israelul ucide civilii, lovește câte un cartier, un spital, o școală, o tabără de refugiați, o „zonă sigură”. Cu arme americane și europene”, a postat ea pe X.

Atacurile anterioare israeliene asupra școlilor

În iulie, o campanie similară care viza adăposturile școlare din Fâșia Gaza a ucis aproape 50 de persoane într-o săptămână.
Aproape 85% din clădirile școlilor din Gaza au fost avariate, aproape toate școlile din nordul Gazei fiind fie „lovite direct”, fie avariate. Acesta este urmat de orașul Gaza, unde peste 90% din școli au fost avariate sau distruse.

Potrivit datelor compilate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), până la 6 iulie, 564 de școli din Fâșia Gaza au fost direct lovite sau avariate de atacurile israeliene.

Crește numărul atacurilor asupra școlilor din Gaza, sursă foto: captură YT

În nordul Gazei, 95 de clădiri școlare au fost avariate sau distruse.

În orașul Gaza, 208 de clădiri școlare au fost avariate sau lovite direct.

În Deir el-Balah, care în ultimele săptămâni a făcut parte din zonele sigure desemnate chiar de aramata israeliană, 70 de clădiri școlare au fost bombardate.

În Khan Younis, unde o populație mare de 75.000 de locuitori a fost forțată să fugă cu câteva zile în urmă, sunt 125 de clădiri școlare lovite direct și avariate.

În Rafah, 66 de clădiri școlare au fost direct lovite sau avariate.

A existat o tendință în creștere a forțelor israeliene de a ataca adăposturile școlare care găzduiesc mii de persoane strămutate de război.
Potrivit datelor compilate de UNICEF, din noiembrie, numărul școlilor afectate direct a crescut de cinci ori, numărul școlilor afectate a trecut de la 60 la aproape 340.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`