Israelul a bombardat poziții ale armatei siriene. Motivul

Israelul a bombardat poziții ale armatei siriene. Motivul
Sursă foto: hepta.ro

Israelul a efectuat un bombardament cu rachete asupra unor poziţii ale armatei Siriene din provincia sudică Daraa, relatează Al Jazeera, care citează presa siriană.

Locul vizat este un punct strategic, din care armata siriană poate observa poziţiile israeliene de pe Înălţimile Golan.Potrivit The Jerusalem Post, însă, locul ar fi fost vizat și din cauza faptului căacolo ar fi operat membri ai grupării paralimitare Hezbollah – o grupare susținutăde Iran.

„Apărarea anti-aeriană a regimului a fost activată pentru contraaatac. Unele rachete au fost doborâte, altele şi-au atins ţinta”, a precizat un oficial sirian.

Acelaşi loc a mai fost vizat şi luna trecută de bombardamente israeliene.

Foto: Localizarea provinciei siriene Daraa (sursă foto: Google Maps)

Schimburilede focuri dintre forţele israeliene şi cele siriene au fost relativ frecvente de când a izucnit războiul civil din Siria, mai ales în apropierea Înălţimilor Golan. Acest lucru s-a datorat, nu o dată, și faptului că Siria găzduiește forţe militare iraniene, precum de exemplu cele ale Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene – forţele de elită ale Armatei iraniene.

De altfel, încă de dinainte de izbucnirea războiului civil, Siria se afla în sfera de influenţă a Iranului (împreună cu Libanul) – aspect care a constituit şi unul dintre motivele pentru care ţară a intrat în război civil de la bun început.

Şi pe parcursul războiului civil (precum şi pe durata existenţei Statului Islamic), Siria a beneficiat de un ajutor material consistent (bani sau armament), precum şi de ajutorul diferitelor grupuri proxy controlate de Iran, precum Hezbollah de exemplu – o grupare care domină Libanul, dar care s-a implicat în războiul civil din Siria la cererea Teheranului.

Între Israelul şi Siria există, însă, o animozitate ce datează încă din anii 60′, atunci când cele două au fost implicate în Războiul de Şase zile. În acel război, Israelul a capturat Înălţimile Golan, un punct strategic aflat chiar la graniţa dintre cele două state. Tot atunci s-a dat şi una dintre cele mai mari bătălii de tancuri, în urma căreia Siria a pierdut aproximativ 300 de tancuri, în timp ce Israelul (care beneficia de avantajul terenului înalt) a pierdut sub 80.

În 1973, cele două au purtat un nou război, în speţă Războiul de Yom Kippur, încheiat de asemenea cu victoria Israelului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`