Israel a exportat o cantitate record de arme în 2022. Un sfert dintre acestea au ajuns la țările arabe

Israel a exportat o cantitate record de arme în 2022. Un sfert dintre acestea au ajuns la țările arabe
Sursa Foto: Freepik

Din 2020, Israelul şi-a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc şi Sudan în cadrul aşa-numitelor Acorduri Abraham, sub impulsul Statelor Unite. Aceste acorduri au spulberat o poziţie arabă comună, conform căreia nu este posibil niciun acord cu Israelul fără rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Acordurile au fost denunţate ca o „trădare” de către palestinieni

Ministerul israelian al Apărării a anunţat miercuri că exporturile de arme au atins un nivel record în 2022, iar aproape un sfert dintre acestea au fost destinate ţărilor arabe cu care Israelul a normalizat recent relaţiile, transmite joi AFP.

Ministerul, care supraveghează şi aprobă exporturile de apărare, a indicat într-un comunicat de presă că exporturile către „ţările Acordurilor Avraam” au reprezentat 2,96 miliarde de dolari anul trecut, adică 24%.

În 2021, exporturile către aceste ţări au reprezentat 853 de milioane de dolari, adică 9% din total, potrivit aceleiaşi surse, conform Agerpres.

Potrivit ministerului, aceste exporturi s-au dublat în ultimii nouă ani, atingând o sumă record de 12,5 miliarde de dolari în 2022. În 2022, dronele au reprezentat un sfert din exporturi, iar rachete antiaeriene şi rachete nedirijate şi sisteme de apărare antiaeriană 19%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`