Israel a aprobat legea care îi permite să închidă Al Jazeera și alte redacții străine. Rețeaua qatareză de știri, acuzată de israelieni că ajută Hamas și alte organizații teroriste

Israel a aprobat legea care îi permite să închidă Al Jazeera și alte redacții străine. Rețeaua qatareză de știri, acuzată de israelieni că ajută Hamas și alte organizații teroriste
Foto: Hepta.ro / Bestimage / GPO via Bestimage

Guvernul Statului Israel a aprobat o serie de reglementări care îi vor permite să închidă temporar reprezentanțele posturilor străine în perioade de stare de urgență, cum este și cea generată acum de războiul cu teroriștii Hamas din Fâșia Gaza, dacă ajunge la concluzia că redacția în cauză prejudiciază securitatea națională, relatează The Times of Israel.

Legea permite guvernului israelian să închidă redacția locală a Al Jazeera

Ministrul israelian al comunicațiilor, Shlomo Karhi, a promovat inițiativa pentru a închide postul de știri Al Jazeera, despre care susține că a prejudiciat securitatea națională.

Reglementările sunt retroactive, ceea ce înseamnă că transmisiunile anterioare ale rețelei qatareze de știri pot fi folosite ca motiv pentru închiderea redacției locale cu viziuni pro-palestiniene.

„Israel este în război la sol, în aer, pe mare și pe frontul diplomației publice. Nu vom permite în niciun fel transmisiunilor să afecteze securitatea statului… Transmisiunile și materialele Al Jazeera constituie incitare împotriva Israelului, ajută Hamas-ISIS și organizațiile teroriste cu propaganda lor și încurajează violența împotriva Israelului”, a declarat Shlomo Karhi.

Noile reglementări îi permit ministrului comunicațiilor, cu acordul ministrului apărării, să le ceară furnizorilor de servicii de televiziune să scoată din grilă posturile în cauză. Mai mult, autoritățile pot forța redacțiile străine să își închidă sediile din Israel, le pot confisca echipamentele, le pot închide site-ul sau pot restricționa accesul la site, în funcție de locația serverelor.

O decizie de acest gen trebuie aprobată de cabinetul de securitate și trebuie fundamentată cu opinii ale establishment-ului de securitate care să arate că publicația în cauză afectează într-adevăr securitatea națională. În plus, decizia va fi analizată de instanța districtuală.

Ea va fi valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, dar poate fi prelungită. Reglementările de urgență vor fi în vigoare vreme de trei luni sau până la momentul în care executivul declară formal încheierea stării de urgență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`