Statul Israel a fost de acord cu solicitarea SUA de a amâna invazia în Gaza pentru moment astfel încât partea americană să poată aduce sisteme de apărare antirachetă în regiune, a relatat Wall Street Journal miercuri, citând oficiali israelieni și americani, potrivit Reuters.
Oficialii militari ai SUA au încercat să convingă partea israeliană să nu lanseze o ofensivă terestră în Gaza ca răspuns la masacrul comis de Hamas în 7 octombrie, a relatat miercuri și CNN, citând la rândul său „mai multe surse familiare cu subiectul”, transmite The Jerusalem Post.
Oficialii americani le-au recomandat israelienilor să nu lanseze o contra-invazie, în condițiile în care se tem că o astfel de ofensivă i-ar putea „pune în pericol pe ostatici, civili și ar putea inflama și mai mult tensiunile în regiune”.
În schimb, armata israeliană a fost îndemnată să desfășoare o „combinație de lovituri aeriene precise și raiduri de operații speciale țintite” în Fâșia Gaza.
SUA a trimis o putere navală semnificativă în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, inclusiv două portavioane și în jur de 2.000 de pușcași marini.
Forțele alerte sunt în alertă sporită în ceea ce privește activitățile grupărilor sprijinite de Iran în regiune.
„De la un punct încolo, după ce se trece de faza eliberării ostaticilor, Tzahalul (armata israeliană, n.r.) va trebui să intre în Fâșie, dar, repet, o va face în momentul în care își va impune proprii termeni, în momentul în care toate centrele de lansare ale rachetelor vor fi anihilate, în momentul în care punctele de comandă ale Hamas vor fi distruse și în momentul în care civilii vor fi pe cât se poate, în acea zonă extrem de aglomerată, în siguranță și ostaticii vor fi salvați (…). Fâșia Gaza nu va fi curățată doar cu lovituri din avion și cu lovituri de artilerie”, explica președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), Ovidiu Raețchi, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.