În contextul în care Iranul se află printre primele țări din lume cu cel mai mare număr de recuperări ale persoanelor infectate cu COVID-19, guvernul țării a decis relaxarea restricțiilor impuse în încercarea de a stopa propagarea virusului.
Astfel, sâmbătă, s-au redeschis întreprinderile și obiectivele religioase și culturale, urmate de muzee și situri istorice, în cursul zilei de duminică, fix de sărbătoarea Eid el-Fitr, ce încheie luna sfântă musulmană, Ramadanul.
De asemenea, restaurantele se vor redeschide după Ramadan, iar activităţile sportive se vor relua fără spectatori. Universităţile se vor redeschide și ele pe 6 iunie.
La începutul lunii, locașurile de cult și-au deschis porțile, în132de divizii administrative ale țării (aproximativ o tremie).Credincioșii au fost obligați să intre în moschei cu măști și mănuși aduse personal și au putut rămânedoar o jumătate de oră pentru rugăciune.
Totodată, moscheilor li s-arecomandatsă nu le ofere alimente și băuturișidezinfectanți de mână, oamenii find sfătuiți să vină cu produsele proprii.
Celelalte locuri sfinte, unele dintre ele devenite puncte ale epidemiei decoronavirusînIran, se vor redeschide luni, timp de trei ore dimineaţă şi trei ore după-amiază , a declarat preşedintele Hassan Rouhani.
Cu toate acestea, unele zone ale acestor obiective, precum coridoarele înguste, vor rămâne închise, pentru a evita aglomerarea.
„Iranul a reușit să prevină în mod eficient răspândirea acestui virus în multe părți ale țării. Putem spune că am trecut de cele trei stadii legate de coronavirus”, a declarat președintele iranian.
Următoarea fază presupune izolarea în 10 din cele 31 de provincii iraniene, unde situaţia este mai bună, şi intensificarea testării populației, alături de separarea pacienților infectați cu coronavirus de restul populaţiei.
Președintele Rouhani a declarat sâmbătă că 88% dintre victimele virusului COVID-19 în Iran sufereau şi de alte boli.
Potrivit celor mai recente date furnizate de către ministerul iranian al Sănătăţii, peste 7.000 de persoane au murit până acum din cauza noului coronavirus şi mai mult de 130.000 au fost infectate.
La fel ca multe alte sărbători religioase din lumea întreagă, și procesiunile de Ramadan au suferit modificări anul acesta, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
Sărbătoarea a început neobișnuit de liniștit, cu moschei și sanctuare închise și fără binecunoscuta agitație din principalele piețe ale Teheranului.
În plus, însăși esența sărbătorii a avut de suferit – rugăciunile publice și revederea cu familia și prietenii au fost interzise.
Deși guvernul a relaxat măsurile de izolare, oamenii sunt sfătuiți în continuare să păstreze distanța socială și să nu ia parte la întâlniri în grupuri mari.