Iranul ar putea dezvolta capacități nucleare în câteva luni. Israelul este pregătit să atace dacă apar astfel de indicii

Iranul ar putea dezvolta capacități nucleare în câteva luni. Israelul este pregătit să atace dacă apar astfel de indicii

Un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară. Vara trecută, informația a fost avansată și de un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios, care a anunțat că Teheranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică.

Într-un raport prezentat recent, Institutul pentru Știință și Securitate Internațională (ISSI) avertizează asupra posibilității ca Iranul să accelereze eforturile pentru a obține, în șase luni, câteva arme nucleare „brute” – notează Defense Romania.

Ce forță de distrugere ar putea avea focoasele iraniene

Puterea unei astfel de arme nucleare este mult mai mică decât cea a unei rachete balistice „complet dezvoltate” dar ar putea fi totuși devastatoare, precizează Jerusalem Post iar acest tip de proiectil nuclear ar putea fi transportat de un vehicul mai mare, posibil un camion.

Potrivit rapoartelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Iranul deține un amestec uraniu îmbogățit de 60% și 20% suficient pentru a construi aproximativ patru bombe nucleare într-o perioadă de câteva luni – dacă va avansa într-o manieră rapidă.

Potrivit rapoartelor, Teheranul nu pare decis dacă va construi o rachetă balistică în doi ani sau o armă nucleară brută în câteva luni.

Situația, comparabilă cu cea a Taiwanului din anii 80

Conform raportului semnat de David Albright – președintele ISSI, fizician american și expert în arme nucleare – Teheranul trebuie oprit să ia decizia finală de a construi arme nucleare, indiferent de complexitatea lor, având în vedere cât de departe a ajuns programul nuclear iranian și compară situația cu cea din Taiwanul anilor 80 când, într-o situație similară, avea la acel moment, capacitatea să construiască arme nucleare în scurt tim dacă liderii ar fi cerut acest lucru.

Dar, „Taiwanul nu a decis să construiască o armă nucleară și nici nu a arătat vreo intenție de a face acest lucru deși a vrut să fie gata să reacționeze rapid în cazul în care îl amenință o invazie chineză”, se arată în analiza ISSI citată de sursa amintită.

Atunci, SUA au decis măsuri ferme și secrete nu numai pentru a închide programul, dar și pentru ca Taiwanul să demonteze o mare parte din infrastructura asociată, inclusiv un reactor de cercetare, o instalație secretă de separare a plutoniului și un program secret de simulare a armelor nucleare și de testare a explozibililor de capacitate mare.

Isaelul poate ataca preventiv Iranul dacă apar semne că Teheranul ar dezvolta capacități nucleare

Iranul „nu pare să aibă un program axat pe construirea de arme nucleare”, ci„un program gata să construiască astfel de arme la cerere”, se arată în raportul ISSI.

Raportul citat concluzionează că Iranului trebuie să accepte faptul că, în cazul în care va construi o armă nucleară, sancțiunile vor fi inclusiv de natură militară:„Puterile occidentale ar trebui să ia în serios opțiunile militare ofensive de a distruge instalațiile nucleare ale Iranului dacă Iranul mută pentru a construi arme nucleare, deturnează materiale nucleare sau se retrage din Tratatul de neproliferare nucleară.(…)

Un prim pas util este declarația președintelui Biden că forța militară ar putea fi folosită ca ultimă soluție pentru a opri Iranul să construiască arme nucleare. Recentul exercițiu [desfășurat în perioada 29 – 30 noiembrie – nota autorului] al Statelor Unite și al Israelului care simulează o lovitură asupra Iranului este de asemenea important.(…)

„Cooperarea militară a SUA cu Israelul ar trebui să fie în continuare întărită, asigurându-se că Israelul poate lovi decisiv site-urile nucleare ale Iranului, cu un preaviz scurt, dacă există semne că Iranul se îndreaptă spre construirea de arme nucleare, inclusiv capacitatea de a lansa un al doilea atac dacă Iranul reconstituie acele activități.” – se menționează în studiul citat de Defense Romania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)