Iranul acuză Israelul de sabotaj la instalația nucleară de la Natanz și promite răzbunare

Iranul acuză Israelul de sabotaj la instalația nucleară de la Natanz și promite răzbunare
captura video

Iranul a învinuit Israelul luni pentru un atac asupra fabricii sale subterane de îmbogățire a uraniului de la Natanz, avertizând că va căuta răzbunare pentru “acest asalt”. „Desigur, regimul sionist, cu această acțiune, a încercat să se răzbune pe poporul Iranului pentru răbdarea și atitudinea înțeleaptă cu privire la ridicarea sancțiunilor (SUA)”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, într-o conferință de presă, potrivit France24.com.

A fost prima acuzație oficială adresată Israelului pentru incidentul de duminică care a întrerupt curentul în întreaga unitate. Ali Akbar Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a numit atacul de duminică un act de „terorism nuclear”, dar a încetat să dea vina direct pe oricine pentru incident.

Persoana responsabilă pentru „întreruperea sistemului electric” de la Natanz a fost identificată, a declarat luni site-ul iranian Nournews. Se iau măsuri pentru arestarea persoanei.

Israelul nu și-a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atac. Cu toate acestea, suspiciunea a căzut imediat asupra Israelului, deoarece mass-media de acolo a raportat aproape uniform că un atac cibernetic devastator orchestrat de țară a provocat întreruperea curentului la fabrica iranian[.

Dacă Israelul ar fi responsabil, ar crește și mai mult tensiunile dintre cele două națiuni, deja angajate într-un conflict în umbră în Orientul Mijlociu. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit duminică cu secretarul apărării american Lloyd Austin, a promis să facă tot ce îi stă în putință pentru a opri renașterea acordului nuclear din 2015.

Detaliile despre cele întâmplate duminică dimineața devreme la facilitatea de îmbogățire au rămas incomplete. Evenimentul a fost descris inițial ca o întrerupere cauzată de rețeaua electrică care alimentează atelierele și sălile de îmbogățire subterane.

Natanz a suferit o explozie misterioasă în iulie, pe care autoritățile au descris-o ulterior drept sabotaj. Israelul a fost suspectat că se află în spatele atacului. Iranul a dat vina pe Israel pentru uciderea unui om de știință care a început programul nuclear militar al țării cu zeci de ani mai devreme.

Mai multe prese israeliene au raportat duminică că un atac cibernetic israelian a provocat incidentul pe site-ul Natanz. Radiodifuzorul public Kan a declarat că agenția de informații Mossad se află în spatele atacului.

În ultimele săptămâni, Netanyahu a descris în repetate rânduri Iranul ca fiind amenințarea majoră pentru Israel în timp ce se străduiește să dețină puterea după alegeri multiple și în timp ce se confruntă cu acuzații de corupție.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`