Recompensa oferită pentru uciderea scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost majorată de către o organizaţie religioasă cu suma de 500.000 de dolari şi a ajuns în prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, scrie Times of India.
În plus, vocea generală spune că dacă Rushdie ar fi fost asasinat, filmul anti-islamism care a auzat astfel de proteste violente în întreaga lume arabă şi musulmană nici nu ar mai fi fost produs.
Informaţia legată de mărirea recompensei vine într-un moment în care protestele au luat amploare tot mai mult în ţări musulmane precum Libia, Egipt, Sudan, Tunisia, Pakistan şi Yemen.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khomeini l-a făcut pe scriitorul Salman Rushdie subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) în 1989. Această condamnare l-a forţat pe Rushdie să se ascundă constant şi să primească protecţia poliţiei britanice timp de peste un deceniu.
Ayatollahun Hassan Sanei, şef al unei organizaţii fundamentaliste, a spus că filmul nici nu s-ar fi produs dacă Rushdie ar fi fost ucis.
Salman Rushdie, care nu are nicio legătură cu filmul în cauză, este autorul volumului „Versetele satanice”, publicat în 1988. Interzis în India, volumul „Versetele satanice” este considerat şi în zilele noastre de un număr mare de musulmani din lumea întreagă ca fiind un roman care le insultă religia.
Potrivit postului de televiziune american NBC, care citează presa iraniană, Hassan Sanei a declarat: „Am adăugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoană care va îndeplini această sentinţă va primi imediat suma întreagă”. Se crede că recompensa totală a ajuns în prezent la 3,3 milioane de dolari.
Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul „Versetelor satanice” – carte ce conţine un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul şi pe editorii cărţii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”. În septembrie 1998, autorităţile iraniene au promis că nu se va aplica decretul, dar totuşi nu l-au anulat. În 1991, traducătorul nipon al cărţii a fost asasinat, iar traducătorul italian a fost rănit.