Iranienii votează astăzi în turul secund al alegerilor prezidențiale, având posibilitatea de a alege între un conservator de linie dură și un reformist care a susținut cooperarea pragmatică cu Occidentul – dar pe fundalul unei prezențe scăzute, despre care criticii spun că reflectă opoziția față de Republica Islamică.
Cei doi candidați la președinție au oferit viziuni contrastante asupra perspectivelor țării lor, concentrate asupra faptului că sancțiunile au blocat Iranul sau sunt doar o pârghie occidentală care nu mai poate provoca daune economiei.
Mizele cursei au devenit o alegere din ce în ce mai clară între cei doi opozanți: pe de o parte, Saeed Jalili, timp de două decenii aproape de centrul puterii și de liderul suprem, în vârstă de 85 de ani, ayatollahul Ali Khamenei, iar pe de altă parte Masoud Pezeshkian – un outsider reformist.
Jalili spune că Iranul a ocolit sancțiunile. Pezeshkian și colegul său, fostul ministru de externe Javad Zarif, susțin că sancțiunile înseamnă că Iranul a fost ocolit.
Iranul se îndreaptă spre al doilea scrutin electoral după ce niciunul dintre candidații de conducere nu a obținut majoritate, anunță The Guardian.